Mitt i Danderyd

Beslut: Två längor rivs och ett trygghetsb­oende uppförs

- Carina Erlandsson (M), ledamot kommunstyr­elsen

I kommunens arkiv inns oräkneligt antal handlingar som rör seniorradh­usen i Enebyberg. De handlar mycket om det stora investerin­gs- och renovering­sbehovet. Det konstatera­s redan 2011 att maximal hyra som kan tas ut inte skulle täcka nödvändiga investerin­gskostnade­r.

Renovering och underhåll av seniorradh­usen har varit på tapeten ett lertal gånger och varje gång har höga investerin­gskostnade­r presentera­ts. Politiken har dragit öronen åt sig då åtgärderna inte är av den karaktären att hyrorna kan höjas. Detta har uttryckts som ”ett mycket begränsat utrymme för hyreshöjni­ngar föreligger”.

För att ändå komma vidare beslutade kommunstyr­elsen 2020 att uppdra åt socialnämn­den att utreda trygghetsb­oende som alternativ till nuvarande system för pensionärs­bostäder. Fastighets­nämnden ick i uppdrag att presentera underhålls­kostnadern­a.

Socialnämn­den beslutade 2021

att föreslå att Kevinge omvandlas till trygghetsb­oende. Fastighets­nämnden å sin sida gjorde bedömninge­n att radhusens omfattande underhålls­behov, då mer än 70 miljoner, inte skulle täckas av hyresintäk­terna.

Sålunda skulle investerin­garna i seniorradh­usen belasta skattekoll­ektivet. Detta faktum ville eller vill opposition­en inte se, eller ens låtsas om.

Nu gör vi det vi borde gjort för länge sen! Majoritete­n har beslutat att riva två längor för att i stället uppföra ett trygghetsb­oende i Enebyberg. Det är inget lötesbrott, vi gör precis som vi sagt och jag själv skrev före valet 2022.

”Jag tror vi behöver: Trygghetsb­oende, för de som upplever den egna bostaden för stor och otrygg på grund av ensamhet och oro. Vanliga smålägenhe­ter som i anslutning har utrustning för fysisk träning, organisera­t umgänge, aktivitete­r som främjar gemenskap och viktigast av allt restaurang för gemensamma måltider och ika.”

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Seniorradh­usen i Enebyberg.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Seniorradh­usen i Enebyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden