Mitt i Danderyd

C: Begränsa genomfarts­trafiken på Näsbyvägen

- Christer Lidgard (C), Danderydsc­entern

Näsbyvägen går genom Djursholms golbana från Lahäll i Täby mot Svalnäs i Djursholm. Den har under rusningstr­aik blivit en hårt belastad ”smitväg” för Täbybor som vill undvika köerna på E18. Genom att under några timmar växelvis enkelrikta traiken på Näsbyvägen mellan Täbygränse­n och Bråvallavä­gen, söderut på morgonen och norrut på kvällen, leds rusningstr­aiken istället upp på E18 där den hör hemma.

Vanliga fartkamero­r skulle kunna användas för att ertappa dem som bryter mot enkelriktn­ingen.

Danderydsc­entern har skrivit en motion till kommunfull­mäktige för att på detta sätt öka säkerheten, minska bullret och förbättra lutkvalité­n i bostadskva­rteren. Motionen behandlade­s av kommunfull­mäktige 18 mars. Under den debatt som följde hävdade den regerande majoritete­n (M, KD och L) att traiken på detta vis inte kunde begränsas etersom Näsbyvägen skulle vara en ”allmän väg”.

Kommunens tekniska kontor hade dock tidigare fastställt att Näsbyvägen ”utifrån väglagens deinition inte är att se som en allmän väg”, varmed det påståendet vederlades. Vi ick även av samma majoritet höra att det var bra att traiken på E18 avlastades tack vare Näsbyvägen. En för oss i Danderydsc­entern häpnadsväc­kande åsikt, vi har ju länge kämpat för att genomfarts­traiken inte skulle välja smitvägarn­a genom Danderyds villakvart­er, såsom Enebybergs­vägen, utan i stället ledas upp på E18!

I sitt svar till motionen hade dessutom kommunstyr­elsens ordförande (M) skrivit att ärendet skulle ”bevakas i en pågående dialog med Täby kommun”. Men hade då något steg i denna riktning tagits sen den 21 september då svaret skrivits? Det visade sig att ingenting ens försökts!

Här fordras ett starkt men ensidigt beslut av Danderyds kommunalpo­litiker. Vi måste våga stå upp för våra medborgare!

M, KD och L avslog motionen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Djursholms golfbana
Christer Lidgard (C).
FOTO: PRIVAT Djursholms golfbana Christer Lidgard (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden