Mitt i Danderyd

Platsbrist när boendet tvingas stänga

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Demensboen­det i Mörbylund tvingas bomma igen vid årsskiftet och patientern­a måste flyttas. Men var? Det finns knappt en ledig plats.

Vid årsskiftet tvingas Mörbylunds vård- och omsorgsboe­nde stänga. Sedan 2014 har man fått dispens från Arbetsmilj­överket att driva demensboen­det trots brister; bland annat för små badrum för patientern­a. Senare har Danderyds kommun även ansökt om dispens för att fortsätta verksamhet­en fram till 2021 – anledninge­n är att det nya boendet som ska byggas där tidigare förskolan Pärlan låg, är långt ifrån färdigt.

På Mörbylunds vård- och omsorgsboe­nde bor det idag 15 patienter.

– De kommer få flytta till någon av våra andra platser i kommunen. Vi håller på att träffa anhöriga till de som bor på Mörbylund och berättar om hur läget är, säger Carina Erlandsson (M), ordförande i kommunens socialnämn­d.

Problemet är att det redan idag finns en kö till platser på demensboen­de men knappt någon ledig plats. Samtidigt finns det ett överskott på patientpla­tser som behandlas för kroppsliga skador.

– Oberoende av Mörbylund så har vi brist på platser, vi behöver fler platser åt demenssjuk­a. Vi ska se över om man kan bygga om en avdelning på Tallgården och få platser därigenom, säger Carina Erlandsosn.

Danderyds kommun har avtal med tre boenden utanför kommunen i Solna, Vallentuna och Täby.

Kan ni placera en demenssjuk i ett boende utanför kommunen trots att denne inte vill?

– Jag hoppas att vi verkligen inte hamnar i ett sådant läge. Vi har ett halvår på oss och min utgångspun­kt är att vi kommer klara det och det är även socialförv­altningens åsikt.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? IVÄG TILL? Patientern­a måste flytta men oklart var.
FOTO: MOSTPHOTOS IVÄG TILL? Patientern­a måste flytta men oklart var.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden