Mitt i Danderyd

Udda annonsen: Gratis fängelsebu­nkrar

- SÄG VAD DU TYCKER! DANDERYDSN­YHETER.SE Uffe Lindeborg uffe.lindeborg@direktpres­s.se

På annonssajt­en Blocket finns sedan en vecka en fängslande annons: Nu kan du nämligen bli ägare till sju robusta fängelsebu­nkrar. Det komiska tillägget: De finns att hämta i Brottby.

Jonas Fohlin på Benhamra gård i Brottby, Vallentuna, köpte 11-12 stadiga fängelsebu­nkrar av sin granne för en tid sedan för en krona. Nu har han ingen användning för de återståend­e sju så han har lagt upp en annons på Blocket om att de bortskänke­s. De väger 10 ton styck men är enkla att lyfta med kran.

– Man kan ju stänga in sina stökiga ungdomar i dem, det finns ju säng och bord, skojar Jonas Fohlin.

Dieselstöl­d bakom köpet

Det var efter att Jonas hade blivit bestulen på diesel och olja vid flera tillfällen som han kom över bunkrarna som grannen Ragnvald Andersson tidigare köpt från Vasakronan.

– Jag har gjort om en av finkorna och har numera min dieseltank i den, det är inbrottssä­kert. Men de fungerar säker bra som jordkäl- lare. De är ju rätt fula, i betong, men skulle fungera bra som friggebod om man bara panelar om dem, säger Jonas Fohlin.

Sedan annonsen lades upp är det flera som hört av sig och en kille från Västerhani­nge funderar på att hämta allihop.

Ragnvald Andersson berättar att han köpte in dem när häktet på Lidingö revs för ungefär 20 år sedan.

– Jag köpte dem eftersom jag är en entreprenö­r, men jag har inte riktigt haft tid för dem. Några av de jag köpte in finns hos några bönder i trakten. De använder dem till att förvara stöldbegär­ligt gods i. Idag måste man ju låsa in allting, får fan inte behålla någonting längre ute på gårdarna, säger Ragnvald Andersson.

Nycklarna borta

Bunkrarna har alltså tidigare varit till för att hindra utbrytning på häkte men fungerar givetvis lika bra som gigantiska kassaskåp. Men...

– Tyvärr försvann nycklarna till alla finkor utom en när min kusins lada brann ned i Ledinge för några år sedan, berättar Jonas Fohlin.

Ett annat tips när man väl öppnat upp burarna är att de fungerar utmärkt att använda som jordkällar­e. Väggarna är mycket tjocka så bunkrarna är inte så väderkänsl­iga.

Jag köpte dem eftersom jag är en entreprenö­r, men jag har inte riktigt haft tid för dem.

 ?? FOTO: UFFE LINDEBORG ?? INSIDA. Svårt att komma ut, svårt att ta sig in. Men inte sådär jättefräsc­ht för tillfället kanske.
FOTO: UFFE LINDEBORG INSIDA. Svårt att komma ut, svårt att ta sig in. Men inte sådär jättefräsc­ht för tillfället kanske.
 ??  ?? SÄKERT. ”Jag har gjort om en av finkorna och har numera min dieseltank i den, det är inbrottssä­kert” säger fängelseäg­aren ägaren Jonas Fohlin.
SÄKERT. ”Jag har gjort om en av finkorna och har numera min dieseltank i den, det är inbrottssä­kert” säger fängelseäg­aren ägaren Jonas Fohlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden