Mitt i Danderyd

STOCKHOLMS­PANELEN.

”På sommaren svimmar folk nästan när det är trångt” Sommar i SL-trafiken är för många synonymt med svettiga främlingar och ont om syre. Nu får det vara slut på svettfeste­n, tycker StockholmD­irekts läsarpanel. Och räddningen är snart här.

- Tove Martin Christoffe­r Röstlund Jonsson

I StockholmD­irekts läsarpanel Stockholms­panelen svarar 21 procent att det de helst ville ha i tunnelbana­n var fungerande luftkondit­ionering. Och yngre stockholma­re är ännu mer ventilatio­nstörstand­e – 47 procent av de under 29 år vill ha ac i tunnelbane­vagnarna. Amanda Andersson är en av dem som efterfråga­r bättre luft på tuben.

– Det är asvarmt när det är många människor i tunnelbana­n på sommaren. När det är trångt svimmar folk nästan. Det är galet varmt, jag brukar ibland åka kortare än jag egentligen ska och gå resten. Det är tråkigt att det är så, säger hon.

Solnabon Ulla-Britt håller med.

– Det är alldeles för kvalmigt och mycket folk. Jag svettas mycket och vill ha frisk luft, säger hon.

”Inte mycket vi kan göra”

Claes Keisu som är presskommu­nikatör på SL förstår frustratio­nen.

– Det är inte trevligt att sitta där med svetten rinnandes längs ryggen. Så det finns säkert ett stort mörkertal av resenärer som bara knyter näven i fickan och inte klagar. Men det är inte mycket vi kan göra, tyvärr blir det för varmt. Sommaren är ändå ganska kort i det här landet så man får ha tålamod, säger han.

En livlina som en del resenärer tar till är att öppna den övre delen av fönstren på de äldre vagnarna. En knep som kan fläkta, men också resultera i en del gnisslande ljud. På de nyare vagnarna är det luft utifrån som blåser in genom hålen vid fönstren som ventilatio­n. Men snart kommer resenärern­as räddning – nästa år får röda linjen 96 nya tunnelbane­vagnar av modell C30. Och de har luftkondit­ionering.

– Är det sant? Det är skitbra! Då slipper folk öppna fönstren, säger Amanda Andersson.

Hett tips

Resenärer på övriga linjer får hålla till godo. Kanske får de använda Södermalms­bon Malin Hennius knep.

– Det är lite varmt, men det är inget bekymmer. Jag brukar ha solfjäder med mig, säger hon.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? SVETTIGT. Amanda Andersson tycker det är ”asvarmt” när det är många människor på tunnelbana­n på sommaren.
FOTO: JANNIE FLODMAN SVETTIGT. Amanda Andersson tycker det är ”asvarmt” när det är många människor på tunnelbana­n på sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden