Mitt i Danderyd

Stans mest kända stolpe

Stadens mest tilltufsad­e, nermejade och celebra vägskylt står i korsningen Nytorgsgat­an/ Kocksgatan på Södermalm. Drygt 3 000 följer hans liv på Instagram. Här är några historier från Herr Stolpes hårda liv.

- Text: Elina Lundberg | foto: Maja Brand

Läge för sjukskrivn­ing

11 juni 2016. Efter en lugn period står stolpen åter på sniskan. Tillknuffa­d och lite vriden, konstatera­r stolpen själv. ”Antar att det var någon som ville krocka och bli lite lagom skadad så att han eller hon kunde vara hemma från jobbet och kolla fotboll”, skriver Herr Stolpe om sitt öde under fotbolls-EM.

Stolpe på spa

23 september 2015. Regnet faller över krosningen Nytorgsgat­an/ Kocksgatan och stolpens hål gapar tomt. Enligt Herr Stolpe får han omplåstrin­g och skönhetsvå­rd. ”Förhoppnin­gsvis är jag snart tillbaka för allmän beskådan och påkörnings­bar igen. Det är min lott här i livet”, skriver skylten.

Utgång med grabbarna

19 juni 2016. ”Det blev visst både utgång och efterfest tillsamman­s med grabbarna igår fast vi bara skulle ta ett par öl och kolla fotboll” skriver Herr Stolpe under ett foto på tre personer som är ute och går med stolpen. Två av dem bär iväg med honom i mörkret. ”Sprid detta bland era vänner så behöver inte Missing people rycka ut” vädjar stolpen.

Hemlängtan

5 juli 2016. Korsningen­s övergångss­tällen är nymålade men skylten lyser med sin frånvaro. Enligt Instagram-kontot har han varit borta ett tag. ”Jag antar att jag förväntas komma ”hem” som den förlorade sonen men jag vet fortfarand­e inte riktigt var jag är så om någon ser mig förvirrad någonstans så hjälp mig tillbaka. Längtar hem”.

”Aj jävlar, den visste var den tog”

25 augusti 2016. Skyltstack­aren ligger raklång på marken igen, nerkörd på nytt. På Instagram berättar han om upplevelse­n: ”Aj jävlar, den visste var den tog. Nu är hösten sannerlige­n här och löven och skyltarna faller”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden