Mitt i Danderyd

Man försökte locka in 10-åring i sin bil

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

I måndags kväll, vid 19-tiden, körde en man upp vid ett 10-årigt barn och försökte locka in henne i sin bil. “Han gav sig inte efter första försöket”, berättar mamman.

Vid sju-tiden i måndags kväll följde en man i en bil efter en 10-årig flicka som cyklade hem efter fotbollstr­äningen. Nu vill mamman göra andra uppmärksam­ma.

I måndags kväll, vid 19-tiden, cyklade Karin Edströms 10-åriga dotter hem från fotbollstr­äningen på Stocksunds IP. I höjd med Gränsgärde­t körde en mörk Suv upp framför flickan och frågade om hon ville åka med.

” Vår dotter sa nej tack, och förklarade att hon cyklade. Mannen i bilen körde efter henne hela vägen till Långängsst­rand, och försökte vid upprepade tillfällen övertala henne att åka med i bilen”, skriver Karin Edström i ett Facebookin­lägg.

– Hon försökte verkligen lura bort honom genom att ta andra vägar där man inte kunde köra bil. Hon gjorde många smarta grejer, säger Karin Edström.

Förföljdes i flera minuter

Hon uppskattar tiden som dottern blev förföljd till mellan fem och tio minuter.

– Han gav sig inte efter första försöket utan följde efter hela vägen till Långängstr­and. Han försökte tre gånger att få in henne i bilen, sa att hon skulle åka med. Vi fick det inte till att han hotade henne utan snarare att han försökte övertala henne, men det är visserlige­n en hårfi n skillnad, säger Karin.

Trots de ihärdiga försöken behöll dottern lugnet.

– Hon blev nog inte så rädd som hon borde ha blivit, för att hon agerade hela tiden. Så jag blev heller inte hysterisk, säger Karin och fortsätter:

– Det är mer vad hade hänt om mobilen var urladdad, det var lite mörkare, och hon inte hade sagt nej, och min man varit lite försenad.

Vill ha sansad dialog

Pappan mötte dottern, och de kunde åka hem till Tranholmen. Dagen efter säger Karin att dottern verkar okej.

– Hon är rätt tuff, klok och trygg. Men sedan vet jag så- klart inte hur hon reagerar på lång sikt.

För att informera andra skrev Karin Facebookin­lägget, som har delats och uppmärksam­mats av många. Men samtidigt som Karin vill göra andra uppmärksam­ma vill hon inte elda igång något.

– Det blir väldigt fort att ”vi måste sätta upp kameror”. Jag tycker att det är väldigt viktigt att hålla en sansad dialog, säger hon.

– Man ska vara uppmärksam, veta hur man agerar, hur viktigt det är att ha mobiltelef­onen med sig, och att man cyklar längs upplysta vägar nu när det börjar bli mörkare. Men att gå till någon fullständi­g hysteri känns inte rimligt heller.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖLJDE EFTER. Mannen försökte flera gånger övertala flickan att följa med honom i bilen.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖLJDE EFTER. Mannen försökte flera gånger övertala flickan att följa med honom i bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden