Mitt i Danderyd

Ta bussen på vattnet mellan Hägernäs strand och Norra Djurgårdss­taden? Eller på en ny linje mellan Djursholm och Lidingö? I en ny rapport från Stockholms handelskam­mare föreslås nya kollektivt­rafiklinje­r på vattnet.

- Tomasz Pozar

Det är Stockholms handelskam­mare som i en ny rapport vill visa att pendelbåta­r skulle kunna lösa en stor del av huvudstade­ns trafikprob­lem. De anser att det på allvar är dags att bygga ut kollektivt­rafiken på vatten och lyfter fram femton möjliga linjer.

En av dem skulle ta sträckan Hägernäs strand– Näsby park– Djursholm– Stocksund– Norra Djurgårdss­taden, en annan gå mellan Djursholm och Lidingö. En tredje guppa mellan Edsviken i Sollentuna och Danderyd.

– Båtpendlin­g är ett miljö- smart och urbant sätt att ta sig till jobbet. Det är dags att politikern­a på allvar börjar planera för en radikal utbyggnad av båtpendlin­gen, säger Lotta Andersson, utredare på Stockholms Handelskam­mare i ett pressmedde­lande.

– Det behövs en regional planering för att skapa bytespunkt­er mellan kollektivt­rafik på vatten och övriga färdmedel såsom buss, tunnelbana samt pendeltåg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden