Mitt i Danderyd

Så mycket drar Danderyds villaägare in – varje dag

- Hege Hellström

På fem år har priset på en snittvilla i Danderyd ökat med 4,3 miljoner – eller 2 348 kronor om dagen. Snittöknin­gen på villor i landet sedan 2012 är 865 733 kronor.

Fastighets­byrån har tagit fram siffror som visar att priserna på villor i Sverige stigit med i snitt 39 procent. I Danderyd har priset på en villa i snitt gått från 7,8 miljoner år 2012, till 12,1 miljoner år 2017. Det innebär en procentuel­l ökning på 55 procent eller 2 348 kronor varje dag.

– Danderyd är ett populärt område. I kronor har det varit en helt makalös utveckling, det är bara att konstatera, säger Johan Engström, VD på Fastighets­byrån.

Just nu har priserna planat ut.

– Vi ser att prisökning­en börjat mattas av ganska tydligt, framför allt i Stockholm. Vi börjar få genomslag på att vi har byggt mycket nytt, säger Johan Engström.

Han ser problem med nybyggande­t.

– Oavsett ort så har det i storstäder­na byggts till en målgrupp som har hyggligt stark ekonomi. Bostadsrät­ter, tvåor till fyror. För yngre finns inte det boende som önskas, mindre och billigare, det visar en undersökni­ng vi gjorde i somras.

Även när det gäller äldre finns problem.

– Äldre känner en viss inlåsnings­effekt, och stannar kvar i för stort och illa passande boende. En parameter är skatten, en annan att de inte hittar så billigt boende. Det är flera faktorer som spelar in.

I grannkommu­nen Täby har priset gått upp med 3 miljoner under femårsperi­oden, från 4,5 miljoner till 7,5. Prisökning­en där är 67 procent.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VILLAPRISE­R. Det lönar sig att bo i Danderyd.
FOTO: MOSTPHOTOS VILLAPRISE­R. Det lönar sig att bo i Danderyd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden