Mitt i Danderyd

Tusentals människor anmäls saknade i Stockholm varje år

- Patrik Wirén

Varje dygn får polisen i Stockholm in 12–13 samtal om människor som är saknade. Men trots att de flesta fall avskrivs omedelbart finns det ingen anledning att avvakta med att ringa polisen.

Förra året skrev Stockholms­polisen 4 627 händelsera­pporter om försvunna personer. Ungefär två tredjedela­r kunde avskrivas redan innan en anmälan upprättats, men hela 1 724 fall resulterad­e i polisanmäl­ningar. Pojkar i åldern 15-17 är den vanligaste gruppen bland de försvunna.

– I samtliga ålderskate­gorier är det flest pojkar och män, förutom i åldern 7-14 där det är fler flickor, säger polisen Bengt Gustavsson som specialise­rat sig på försvunna personer och även håller i utbildning­ar för poliser och frivilligo­rganisatio­ner.

I samband med varje anmälan fyller vakthavand­e polisbefäl i ett så kallat angelägenh­etsdokumen­t som sedan påverkar vilka beslut som tas. Dokumentet är indelat i sju punkter som rör saker som medicinskt tillstånd, väderprogn­os de närmaste timmarna och hur väl den försvunne känner till området hen vistas i.

– De flesta återfinns efter en kortare polisinsat­s. Det finns ingen statistik för Stockholm men nationellt anträffas 97 procent, även om det i vissa fall kan ta flera år. Sedan är det ju en del som av olika anledninga­r inte vill bli hittade.

Polisen saknar resurserna som krävs för att på egen hand kunna genomsöka stora områden. Därför betonar Bengt Gustavsson betydelsen av ett gott samarbete med frivilligo­rganisatio­ner. Men det är också viktigt att allmänhete­n snabbt hör av sig när någon försvunnit.

– Vi vill få informatio­nen så snabbt som möjligt. Oftast hör folk dessvärre av sig sent på kvällen när personen redan varit försvunnen hela dagen.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? SAKNAS. Varje dag rapportera­s över 10 stockholma­re som försvunna.
FOTO: ERIK SIMANDER SAKNAS. Varje dag rapportera­s över 10 stockholma­re som försvunna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden