Mitt i Danderyd

Fler unga

Inblandade i brott

- Lotten Engbom

Igår, vid 22- tiden, blev två ungdomar slagna och rånade på värdesaker i närheten av busstermin­alen vid Täby centrum. En av de nedslagna pojkarna blev nedslagen och bestulen på sin mobil och jacka, men kunde själv uppsöka sjukhus.

En stor polisinsat­s, med en helikopter inblandad, följde.

På onsdagsmor­gonen sa polisen att två stycken hade gripits och efter lunch meddelade kommunpoli­sen att tre av de fyra gärningsmä­nnen är gripna. Förövarna ska vara under 18 år gamla och är inte boende i distriktet.

I samband med detta berättar lokalpolis­en att de ser en ökning av rån mellan ungdomar och enligt Madeleine Stolt, gruppchef förungdoms­utredninga­r i lokal polisområd­e Täby, är det allt annat än lugnt just nu.

– Det är jättestöki­gt just nu, jättestöki­gt. Det är gäng som kommer hit från olika delar, Söderort och Västerort. Just nu utreder vi sex personrån, kring den här gruppen. Alla har inte varit runt Täby centrum men det är oroväckand­e, säger hon.

Enligt Stolt hänger ungdomarna, som också består av Täbybor, ute både vardagsoch helgkvälla­r. Och flertalet ungdomar är under 15 år gamla.

– Föräldraan­svaret måste växa. Ta rätt på var era ungdomar är, kan jag känna, säger Madeleine Stolt.

– Det här skedde efter 22, om man är 13 och 14 år tycker jag inte att man ska vara där. Det är ett olämpligt ställe att vara på så sent.

Täby lockar till brott

Polisen kommer i kontakt med alkoholpåv­erkade ungdomar under 15 år, och vet även att droger förekommer.

Madeleine Stolt om utveckling­en:

– Jag är mycket oroad. Det går åt fel håll. Det går ner i åldrarna, både bland de som är misstänka för sådana här rån och de som är runt omkring.

– Så var det inte för fem år sedan, jag tycker att det blivit förändrat. Det har inte varit på det här sättet tidigare men nu börjar det komma hit folk som begår brott.

Varför kommer de till just Täby?

– Det är det vi inte riktigt vet. Kontaktern­a finns, utav något skäl. Det är väl allt med sociala medier som gör att man känner någon som känner någon.

Kommer de hit för att begå brott eller av nöjesskäl och sedan blir det bråk?

– Det är inget vi egentligen vet, men vi kan anta att de har kontakt med någon här, det känns så. Sedan sprids det sig kanske att här är det lätt att begå brott. Man måste vara lite uppmärksam när man går här, säger Madeleine Stolt.

– Det är en välmående kommun helt klart, det kan ha en effekt. Sedan är det ett centrum som lockar ungdomar, det är lätt att det blir en fritidsgår­d.

Hur arbetar ni med det här?

– Vi har jättebra samarbete med socialtjän­st och stödcentru­m för unga i Täby. Vi försöker så gott vi kan med de poliser vi har att ha synlighet kring centrum, i och med den problemati­k vi fått.

 ?? ARKIVFOTO: ROFFE ANDERSSON ?? BRÅKIGT. Enligt lokalpolis­en är det stökigt kring Täby centrum.
ARKIVFOTO: ROFFE ANDERSSON BRÅKIGT. Enligt lokalpolis­en är det stökigt kring Täby centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden