Mitt i Danderyd

Rena julafton –

Fem kilo trattkanta­reller

- Helle Kikerpuu

På julafton var Inna Jakerson ute och promenerad­e med hunden när de plötsligt hittade en massa svamp på en hemlig plats som Inna inte vill avslöja. Hela fem kilo trattkanta­reller fick hon med sig hem från skogen.

– Det har varit ett riktigt svampår i år. Jag har inte varit med om något liknande på tio år, säger Inna som är en erfaren svampplock­are från Danderyd.

Under året har Inna plockat en massa svamp, men hon trodde aldrig att hon skulle hitta trattkanta­reller så här års.

– Det första jag tänkte var ” vad händer med miljön egentligen”? Vi vill ju ha en riktigt jul med snö och minusgrade­r. Det har ju inte varit särskilt kallt och då hinner väl inte svampen frysa och dö.

Men att hitta trattkanta­reller i Stockholms­området under vintern behöver inte vara ovanligt eller onormalt. Svampexper­ten och konsulente­n Cicci Hultqvist vet många som är ute och letar efter svamp just nu.

– Det är inte jätteovanl­igt att hitta just trattkanta­reller under vintern. De är rätt tåliga och om det inte snöat, men är frostigt, kan man bara knäppa eller bryta av dem.

En annan vanlig vintersvam­p är vinterskiv­lingen som även den är en utmärkt matsvamp. Men det är klart att med varmare vintrar blir det vanligare att hitta svamp.

– Ja, det är ju upp och nervända världen, säger Cicci.

 ??  ??
 ??  ?? SVAMPVINTE­R. Danderydsb­on Inna Jakerson fick ihop en diger svampskörd. Men enligt Cicci Hultqvist (ovan) är det inte helt ovanligt att kunna hitta trattkanta­reller, som är tåliga svampar.
SVAMPVINTE­R. Danderydsb­on Inna Jakerson fick ihop en diger svampskörd. Men enligt Cicci Hultqvist (ovan) är det inte helt ovanligt att kunna hitta trattkanta­reller, som är tåliga svampar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden