Mitt i Danderyd

Mäklare: svårt att sia om 2018

Vi har talat med tre mäklare i Norrort som berättar om vad de tror kommer ske med bostadsmar­knaden under det nya året. Ska man köpa eller sälja? Kommer priserna gå upp eller ner?

- Saga Lindqvist Tomasz Pozar

Hur kommer bostadsmar­knaden att utvecklas under 2018?

– Ska jag vara ärlig är det svårt att säga hur det blir inför 2018. Det blir spännande att se hur folk reagerar på det nya amortering­skraven. Många tror att priserna kommer gå upp innan mars, då det nya amortering­skravet införs. Det är psykologin som kommer styra. Allt handlar om hur folk resonerar, säger Johan Larsén, mäklare på SkandiaMäk­lare Vallentuna.

– Jag tror inte att priserna går ner mer. Den fantastisk­a prisuppgån­gen som vi sett de senaste åren kommer nog inte bestå, men det kommer nog inte vara så illa som många tror, säger, Cecilia Theutenber­g, mäklare på Wrede i Täby och Danderyd.

– Jag tror att det nya amortering­skravet kommer påverka en del, men det blir nog inte en jättestor förändring, säger Daniel Ekdahl, mäklare på Fastighets­byrån Vallentuna.

Vad är största problemati­ken som bostadsmar­knaden står inför 2018?

– Tydlighet. Så fort bankerna kan förklara på ett bra sätt så att kunderna förstår vad det nya amortering­skravet egentligen betyder och berättar hur det drabbar den enskilda individen, så kommer folk kunna köpa igen, säger Daniel Ekdahl.

– Det finns objekt som inte har sålts nu under hösten och det kan bli ett problem nu i januari då det släpps som nya objekt igen. Det kommer att skapa ett enormt utbud, vilket såklart kommer pressa priserna, säger Johan Larsén.

– Högt belånade bostads- föreningar och nyprodukti­oner kommer att få det tufft under 2018. Överlag tror jag inte att bostäder kommer sjunka mer i värde. Det är redan gjort under 2017, säger Cecilia Theutenber­g.

”Äntligen avmattning”

Per-Arne Sandegren är analyschef på Svensk mäklarstat­istik. För att 2018 ska bli mindre trögflytan­de menar han att det krävs att man som säljare ställer om sina förväntnin­gar till den nya verklighet­en. En verklighet utan konstant mycket stora värdeöknin­gar.

– Det är fortfarand­e många som sitter och funderar och surfar på Hemnet. Konsumente­rna måste anpassa förväntnin­garna från de förändring­ar som skett och ställa om, säger han.

Att en granne fått 3,3 miljoner för ett objekt liknande det som du funderar på att sälja idag, är dåtid. Månad för månad börjar det sakta sjunka in, allt fler tvingas eller väljer att acceptera avmattning­en.

– Vi har haft ett antal år med prisuppgån­gar på 10-15 procent och alla har vetat att någon gång kommer en av- mattning. Nu har den äntligen kommit, för det finns ingen rimlighet att den fortsätter när vi i övrigt har en inflation på mellan 0-1 procent, säger Per-Arne Sandegren.

Mycket nytt i pipen

Han tror att de företag som byggt nytt fortsatt kommer locka med olika sorters rabatter. Avgiftsfri­tt i 6 eller 12 månader exempelvis.

– En vanlig förklaring­smodell till de höga priserna för några år sedan var att det fanns för lite nyprodukti­on. Det som hänt nu är att det är väldigt många nybyggnads­projekt ute eller i pipen. Men bostäderna är inte byggda för den resurssvag­are delen av samhället. Nyprodukti­onen matchar inte behovet som finns, säger Per-Arne Sandegren.

 ??  ?? Bopriserna har gått upp rekordmyck­et de senaste åren. Nu kommer den utveckling­en mattas av – och både säljare och köpare måste anpassa sig. Per-Arne Sandegren är analyschef på Svensk mäklarstat­istik.
Bopriserna har gått upp rekordmyck­et de senaste åren. Nu kommer den utveckling­en mattas av – och både säljare och köpare måste anpassa sig. Per-Arne Sandegren är analyschef på Svensk mäklarstat­istik.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BYGGEN. Det byggs mycket nu, något som påverkar prisutveck­lingen.
FOTO: MOSTPHOTOS BYGGEN. Det byggs mycket nu, något som påverkar prisutveck­lingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden