Mitt i Danderyd

VRG tar sig an den amerikansk­a galenskape­n

När Viktor Rydbergs gymnasium gör musikal av Green day-albumet ”American idiot” har fokuset flyttats från det George W. Bush gjorde 2004 till dystopin Donald Trump bygger upp i dag. Nu väntar stenhårt jobb fram till premiären.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Just nu är det fullt fokus på ”American idiot”, musikalen som eleverna i Viktor Rydbergs gymnasium, VRG, på Jarlaplan, Odenplan och Djursholm sätter upp på Maximteate­rn i år. VRG började sätta upp musikaler redan 1995 men då skedde det i skolans aula.

Inga andra lektioner får störa och nu övar eleverna från nio på morgonen till nio på kvällen. Men enligt Paul Rietz, som spelar en av huvudrolle­rna, är det ”otroligt givande”.

– Jag är trött på kvällen men på morgonen har jag en massa energi igen, det är konstigt, säger han och motspelare­n Greta Stenström håller med.

Green day är grunden

Musikalen är skapad utifrån det amerikansk­a bandet Green days album med samma titel från 2004.

– Den är från början tänkt att kritisera George W. Bushs regering men vi har anpassat den till vår tid och nu handlar den om Trump-regimen och utspelar sig 2019. Det som alla var rädda för skulle hända har hänt, säger Greta Stenström och fortsätter:

– I första låten får min karaktär reda på att hon är gravid med en kille som verkligen inte är redo att bli pappa. Och abort är förbjudet, hon är tvungen att föda det här barnet. Det är ett ämne som jag tycker är så viktigt, varje tonårstjej­s mardröm. Och det finns verkligen de som inte har något val.

Många gick på audition

Cirka 150 personer från Viktor Rydbergs gymnasium sökte till ensemblen genom en audition inför lärarna.

– Jag går teaterlinj­en och har aldrig sjungit inför någon annan innan, så jag var väldigt nervös. Men nu går det bra. Jag upptäckte att när jag är en karaktär så är det som att spela vanlig teater, det känns inte som att det är jag som sjunger, säger Paul Rietz.

För Greta Stenström är det tvärtom.

– Sjunger är ju det jag gör men jag tycker att det är superjobbi­gt att agera på scen. Men det ska nog gå bra, vi får extremt mycket hjälp av varandra, säger hon.

Att vara med i musikalen beskriver båda som en av anledninga­rna till att de sökte till skolan.

Det finns biljetter kvar men de går åt fort.

– Om det finns efterfråga­n så kommer vi att sätta in en extraföres­tällning, säger Paul Rietz.

Musikalen spelas på Maximteate­rn 12-21 januari.

Den är från början tänkt att kritisera George W. Bushs regering men vi har anpassat den till vår tid och nu handlar den om Trump-regimen och utspelar sig 2019.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? HÅRRESANDE REPETITION­ER. Eleverna övar från nio på morgonen till nio på kvällen. Från vänster Anna Allenmark, Signe Östblom, Maja Nilsson, Olivia Hammar och Love-Lis Liljeström.
FOTO: LINDA GREN HÅRRESANDE REPETITION­ER. Eleverna övar från nio på morgonen till nio på kvällen. Från vänster Anna Allenmark, Signe Östblom, Maja Nilsson, Olivia Hammar och Love-Lis Liljeström.
 ??  ?? MÅNGA SÖKANDE. 150 elever från VRG:s gymnasium på Odenplan, Jarlaplan och Djursholm ansökte för att komma med i ensemblen.
MÅNGA SÖKANDE. 150 elever från VRG:s gymnasium på Odenplan, Jarlaplan och Djursholm ansökte för att komma med i ensemblen.
 ??  ?? NERVÖST. Den 12 januari är det premiär på Maximteate­rn.
NERVÖST. Den 12 januari är det premiär på Maximteate­rn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden