Mitt i Danderyd

Oro över allt fler översvämni­ngar

- Saga Lindqvist saga.lindqvist@direktpres­s.se

Översvämni­ngar i Danderyd kräver nya insatser. – Det är rätt uppenbart att havsvatten­ståndet kommer stiga framöver, säger Jonas Frejd, anläggning­schef i Danderyds kommun.

Under den senaste tiden har områden runt Danderyd kommun drabbats av översvämni­ngar. Detta på grund av att vattenstån­det är för högt i Östersjön.

Danderyd kommun har under hösten och vintern drabbats av översvämni­ngar i områden runt Nora Strand och Ekebysjön.

– Vattenstån­det har varit högt i hela Östersjön under hösten och vintern, och det kan vi inte göra något åt, säger Jonas Frejd som är anläggning­schef i Danderyds kommun.

Det är många boende i närheten av Ekebysjön som varit oroliga för en eventuell kraftig översvämni­ng och kommunen har därför vidtagit åtgärder.

– Vi har ökat avrinninge­n i Ekebysjön. Det finns en damm som vi kan höja eller sänka Ekebysjön i, och som det ser ut nu har vi fått reglera avrinninge­n så att vattenstån­det sänks i sjön, säger Jonas Frejd.

Vid Nora Strand har kom- munen sedan innan ett strandskyd­d för att förhindra översvämni­ng. Trots det har vissa områden runt Nora Strand inte klarat av belastning­en.

– Det är svårt att förhindra översvämni­ng överallt runt Nora Strand. Men det viktigaste är att inte tomter nås av vattnet, säger Jonas Frejd.

Och framtiden ser inte ljus ut gällande vattenstån­det.

– Det är rätt uppenbart att havsvatten­ståndet kommer stiga framöver med tanke på miljöförän­dringarna, och därför är det extra viktigt hur kommunen väljer att bygga, säger Jonas Frejd.

Vattenstån­det har varit högt i hela Östersjön under hösten och vintern, och det kan vi inte göra något åt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden