Mitt i Danderyd

Vem uppskattar egentligen alla smällare och fimpar?

- Fartyg farligare än bilar aktiv i Klimatvale­t Fredrik Ohlsson

2018 är ett valår. Men det är också året med en ny ramlag; klimatlage­n. Den stöds av sju av riksdagens åtta partier. Till och med Dagens Industri skriver i sin ledare 1 januari att det är Sveriges viktigaste lag. Det är därför att lagen ska påverka alla politikomr­åden som ska prövas mot lagens mål varje år och med en ordentlig avstämning vart fjärde år.

Så redan i årets valrörelse behöver det märkas. Vilka åtgärder vill partierna ta till under nästa mandatperi­od? Ett första test kanske blir utveckling­en av flyget i Sverige. Som en illa passande julklapp till politikern­a gick nämligen Arlanda Helldén (Daniel, MP, Stockholms stads trafikborg­arråd, red. anm) vill stoppa dieselford­on från att trafikera innerstan. Miljözoner ska minska utsläppen av kväveoxide­r. Men hur tänker han hantera kryssnings­trafiken, under året kom 263 fartyg till Stockholm.

”Enligt utsläppsan­alytiker i Tyskland och Bryssel som The Guardian pratat med släpper ett skepp för knappt 9 000 flygplats ut med sina långsiktig­a planer. Flygresand­et ökar och Arlanda vill öka passagerar­e ut svaveldiox­id motsvarand­e 376 miljoner bilar, koldioxid som 83 678 bilar och mer kvävedioxi­d än all trafik som passerar genom en medelstor stad.” (natursidan.se)

Är Helldén beredd att agera för att göra kryssnings­hamnarna till en miljözon 3. Eller är utsläppen bara ett skäl för att få borta bilarna? sin kapacitet från dagens 26 miljoner resenärer till 70 miljoner resenärer 2070. Det är en ökning med 269 procent!

Flygbransc­hen vet att det inte går att genomföra med fossila bränslen utan hoppas på biobränsle­n (som fortfarand­e används bara i ytterst marginell skala). Arlanda bör omedelbart redovisa hur stora skogar och åkrar som krävs för att producera bränsle till dessa 70 miljoner resenärer. Och våra partier behöver redovisa sin ståndpunkt innan valet. Stödjer ni Arlandas utbyggnads­planer? Och vad säger klimatlage­n om det? Å, vilken natt. Nu är den över. Till nästa gång. Då smäller dom igen. Som ”Påsksmälla­re”.

Vem kan ärligen säga att hen verkligen uppskattar detta fantasilös­a skjutande? I mörkret och regnet står några vilsna människor på Karlaplan och avlossar den ena skottsalva­n efter den andra. Till glädje för vem? Min fantasi tryter. Ingen vettig, ”vuxen” människa kan tycka att det är njutbart att tvingas lyssna till dessa hårda, kalla, om döden påminnande knallar? Ett fyrverkeri kan jag möjligen begripa. En viss skönhet står ibland att finna i de färgmönste­r som tecknas mot en mörk himmel. Men ingen skräms väl av lite färgprakt? Som dessutom endast pågår i några sekunder? Jo, kanske ändå? Djuren? Häst, hund …

Jag minns familjens hundar när jag var barn. Dom kröp gnyende in under soffan när det blixtrade utanför stugans fönster och hästarna på ängen föreföll absolut inte oberörda av vare sig blixt eller dunder. ”Vad bryr sig en vind om förbud?” Vad hjälper alla dessa miljoner förbudsför­slag? RÖKNING undanbedes vänligt men bestämt. Rök inte här. Tänk på de små barnen. Släng inga fimpar. Etcetera …

Sätt dig på en bänk en solig vårdag och låt dina blickar vandra. Vad skall du finna? Fimpar, fimpar och åter fimpar. Trots alla förbudskam­panjer landet runt som vi alltså struntar i halleluja!

Smällare och fimpar bort. Mission impossible? Fan tro’t, sa Relling?

Det finns människor i vår närhet som kommer från länder där skottlossn­ing tillhör den så kallade vardagen. Dom flydde från den. Men dom glömmer den inte. Den finns kvar i deras drömmar. Som

mardrömmar. Tål att tänka på?

Vilka åtgärder vill partierna ta till under nästa mandatperi­od? Ett första test kanske blir utveckling­en av flyget i Sverige.

insandare.norrort@direktpres­s.se Insändare Danderyds Nyheter, Box 5290, 102 46 Stockholm 0730-120 830

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden