Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

25 Olika områden på tungan känner olika smaker

-

Denna myt uppstod år 1901, när den tyska forskaren D.P. Hanig testade folks reaktioner på olika smaker på olika ställen på tunga. Deltagarna i hans studie kände smakerna av olika saker bättre på olika områden. När studien översattes gick något lite fel och fick människor att tro att olika ställen uteslutand­e kände en specifik smak. Resultatet är den välkända kartan för smak som delar upp tungan i olika smakområde­n: tungspetse­n känner sött, sidorna känner salt, bakre delen känner surt och delen längst bak i mitten känner bittra smaker. Otroligt nog var det inte förrän 1974 som forskare krossade denna myt, även om du enkelt kunde ha gjort detta hemma själv genom att strö salt längst ut på tungan.

 ??  ?? Det stämmer att den bakre delen av tungan är extra känslig för bitterhet. Detta är en försvarsme­kanism som ska hindra oss från att svälja giftiga ämnen. Tungan består av tusentals små klumpar som heter papiller. Vissa av dessa är utrustade med smaklökar. Söt mat är energirik, umami talar om att det innehåller proteiner, salt behövs för att upprätthål­la elektrolyt­balansen, surt signalerar syra och bitterhet kan tala om att något är giftigt.
Det stämmer att den bakre delen av tungan är extra känslig för bitterhet. Detta är en försvarsme­kanism som ska hindra oss från att svälja giftiga ämnen. Tungan består av tusentals små klumpar som heter papiller. Vissa av dessa är utrustade med smaklökar. Söt mat är energirik, umami talar om att det innehåller proteiner, salt behövs för att upprätthål­la elektrolyt­balansen, surt signalerar syra och bitterhet kan tala om att något är giftigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden