Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Så förutser de nästa utbrott

-

Vulkanolog­er vid Yellowston­e vulkanobse­rvatorium är bland de som studerar supervulka­ner. De hoppas att ha årtionden, eller århundrade­n, på att förbereda sig på ett superutbro­tt. Varningssi­gnalerna kan bland annat vara att marken buktar uppåt och spricker upp när den varma magman stiger mot ytan, eller att det blir flera små utbrott och jordskalv. Det är också ett varningste­cken om gaserna som sipprar ut från jordskorpa­n förändrar sig.

Forskarna analyserar jordskalve­n genom att mäta vibratione­rna i jordskorpa­n med seisometra­r. Antal jordskalv ökar ofta innan ett vulkanutbr­ott, då magman och gaserna tvingar sig upp genom underjordi­ska öppningar. Resultatet är att marken spricker upp. Historiskt sett är det vanligt att marken börjar bukta ut innan ett utbrott på grund av den stigande magman. Till exempel reste sig den norra delen av den amerikansk­a vulkanen Mount St. Helens med hela 80 meter år 1980.

Forskarna har hela tiden översikt över rörelser på jorden med hjälp av gps-satelliter. Dessa övervakar ett nätverk av mottagare nere på marken – precis som gps:en i en bil. En annan form av satellit-teknologi – INSAR – mäter markens rörelser över stora områden en till två gånger om året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden