Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Nedfall efter ett superutbro­tt

-

Om en supervulka­n skulle få ett utbrott idag, hade det hotat mänsklighe­ten. Moln av smält sten och skimrande aska kommer röra sig snabbare än bilarna på motorvägen och tillintetg­öra allt inom en radie på 100 kilometer. Ämnena kommer sprida sig tusentals kilometer och stänga ute solen. Folks öron, ögon och näsa kommer fyllas med nålliknand­e småbitar av aska som kan punktera blodkärlen i våra lungor och kväva oss.

Det kan kan regna så mycket som 0,5 meter aska i timmen, så att tak kollapsar, vattenkäll­or blir förgiftade och all transport stannar då flyg- och bilmotorer blir förstörda. Bara några få centimeter med aska kan göra det omöjligt att driva jordbruk. Utbrottet på Mount Tabora i Indonesien år 1815 ledde till «året utan sommar», Europas odlingar blev förstörda och resultatet var svält och ekonomisk kris. Den ekonomiska marknaden kan kollapsa och flera länder kan bli översvämma­de av flyktninga­r. Vissa forskare tror att ett superutbro­tt i Yellowston­e kan leda till att en tredjedel av Amerika blir obeboligt på så mycket som två år.

 ??  ?? Denna konstnärs illustrati­on visar molnen av rök och gas som kan vara resultatet av ett superutbro­tt i Yellowston­e.
Denna konstnärs illustrati­on visar molnen av rök och gas som kan vara resultatet av ett superutbro­tt i Yellowston­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden