Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

16 Jordens gravitatio­n är ojämn

-

Om du kollar på jordens berg och dalar är det lätt att förstå att planeten inte är helt perfekt rund. Under ytan är fördelning­en av stenar och mineraler ojämn, och det beror på olika täthet och varierande gravitatio­n. NASA har undersökt jordens gravitatio­n med hjälp av två Grace-satelliter. När den första satelliten närmar sig ett område med hög täthet, dras den snabbare framåt så att den ligger något framför den andra. När satelliten har passerat det aktuella området dras den bakåt. Genom att mäta området mellan de två satelliter­na går det att måla upp detaljerad­e kartor.

 ??  ?? Jordens rotation orsakar ojämnhet vid ekvatorn. Här dras jordytan bort från planetens centrum och gravitatio­nen blir därmed svagare. Om du skulle falla från 100 meters höjd i det område på jorden som har lägst gravitatio­n skulle du slå ned i marken 16 millisekun­der senare än om du befann dig i det området av jorden som har högst gravitatio­n. Vissa områden har hög gravitatio­n på grund av landskapet. Det gäller bland annat bergskedja­n Himalaya. I de områdena där de tektoniska plattorna rör sig från varandra är jordskorpa­n tunnare. Det gör att gravitatio­nen är svagare.
Jordens rotation orsakar ojämnhet vid ekvatorn. Här dras jordytan bort från planetens centrum och gravitatio­nen blir därmed svagare. Om du skulle falla från 100 meters höjd i det område på jorden som har lägst gravitatio­n skulle du slå ned i marken 16 millisekun­der senare än om du befann dig i det området av jorden som har högst gravitatio­n. Vissa områden har hög gravitatio­n på grund av landskapet. Det gäller bland annat bergskedja­n Himalaya. I de områdena där de tektoniska plattorna rör sig från varandra är jordskorpa­n tunnare. Det gör att gravitatio­nen är svagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden