Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

11 Påverkar färg värmeabsor­bering?

Undersök hur svart och vitt absorberar värme.

-

Du behöver:

• Två kartonger

• Lim

• Svart och vitt papper

• Två termometra­r

Resultatet:

Temperatur­en i den vita kartongen kommer att vara lägre än i den svarta. Det beror på att den vita färgen reflektera­r ljusets våglängder, så att mindre av solens strålning absorberas och blir till värme. Den svarta kartongen reflektera­r inte något ljus. Det svarta pappret absorberar därför all strålning och gör om detta till värme inuti kartongen.

 ??  ??
 ??  ?? 2Gör samma sak med den andra kartongen. Kom ihåg att försegla kartongen. Denna kartong ska slås in i svart papper. Täta helst inslagning­en med lim, så att det inte bildas luftfickor.
2Gör samma sak med den andra kartongen. Kom ihåg att försegla kartongen. Denna kartong ska slås in i svart papper. Täta helst inslagning­en med lim, så att det inte bildas luftfickor.
 ??  ?? 1Lägg en termometer i den ena kartongen och försegla den. Slå in kartongen med vitt papper. Limma pappret tätt runt lådan så att ingen luft kan fångas mellan pappret och kartongen, det kan förstöra resultatet.
1Lägg en termometer i den ena kartongen och försegla den. Slå in kartongen med vitt papper. Limma pappret tätt runt lådan så att ingen luft kan fångas mellan pappret och kartongen, det kan förstöra resultatet.
 ??  ?? 3Ställ ut båda kartongern­a på ett ställe där de får direkt solljus. Låt dem stå där i minst en halvtimme. Sedan kan du öppna kartongern­a och kolla temperatur­en på de två termometra­rna.
3Ställ ut båda kartongern­a på ett ställe där de får direkt solljus. Låt dem stå där i minst en halvtimme. Sedan kan du öppna kartongern­a och kolla temperatur­en på de två termometra­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden