Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

30 Påverkar färgen på ljuset hur växterna växer?

Gör ditt eget, färgade växthus för att ta reda på det.

-

Detta behöver du:

Tre papperskar­tonger Sax Röd, grön och blå cellofan Tejp Tre små krukor Jord Frön

Resultatet:

Om du har gjort allt rätt bör plantorna under de röda och blå växthusen ha vuxit mest, eftersom blått ljus främjar bladtillvä­xt och rött ljus kombinerat med blått ökar blomsterti­llväxt. Plantan som bara får grönt ljus kommer nästan inte ha vuxit alls, eftersom det gröna reflektera­r allt ljus istället för att absorbera det.

"Rött är den mest populära färgen på flaggor och finns i 75 procent av alla världens flaggor."

 ??  ?? 2Täck ett av växthusens väggar med röd cellofan, ett med blå cellofan och ett med grön cellofan. Fäst cellofanvä­ggarna med tejp. Se till att cellofanen inte ligger dubbelt någonstans.
2Täck ett av växthusens väggar med röd cellofan, ett med blå cellofan och ett med grön cellofan. Fäst cellofanvä­ggarna med tejp. Se till att cellofanen inte ligger dubbelt någonstans.
 ??  ?? 3Fyll tre krukor med jord och plantera fröna. Sätt en kruka i varje växthus och placera dem någonstans med mycket solljus. Vattna plantorna på kvällen så att de inte får annat ljus än det som går genom filtren.
3Fyll tre krukor med jord och plantera fröna. Sätt en kruka i varje växthus och placera dem någonstans med mycket solljus. Vattna plantorna på kvällen så att de inte får annat ljus än det som går genom filtren.
 ??  ?? 1Använd saxen gör att göra en fyrkantig öppning på alla sidorna på de tre kartongern­a. När du är färdig ska det bara finnas kanter kvar som fungerar som stöd.
1Använd saxen gör att göra en fyrkantig öppning på alla sidorna på de tre kartongern­a. När du är färdig ska det bara finnas kanter kvar som fungerar som stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden