Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Magneter i industrin

-

Inom industrin används magneter ofta för att ta bort magnetiska orenheter eller oönskad metall.

Vid gruvdrift placeras stora magneter över områdena för att fånga upp järnverkty­g, spikar eller andra lösa föremål som kan skada maskinerna. Fabriker som gör glas, keramik och plastanvän­der magneter för att försäkra sig om att de färdiga produktern­a inte innehåller järnbitar som kan hamna i produktern­a under produktion­en.

 ??  ?? En blandning av järn och nickel används i tusentals saker vi använder varje dag. Det kan återvinnas enkelt. Både järn, nickel och stål är magnetiskt. Material som innehåller ett eller flera av dessa metaller dras till magneten. Icke-magnetiska material ligger kvar på marken. På så sätt går det att skilja mellan skräp som måste sorteras på andra sätt. Trådar av aluminium används för att göra en magnet som är tillräckli­gt stark för att lyfta tunga metallbita­r. Magnetisk ljudinspel­ning Magnetisk ljudinspel­ning gjordes först med ståltråd. Tekniken anpassades senare till videospela­re och datorer.
En blandning av järn och nickel används i tusentals saker vi använder varje dag. Det kan återvinnas enkelt. Både järn, nickel och stål är magnetiskt. Material som innehåller ett eller flera av dessa metaller dras till magneten. Icke-magnetiska material ligger kvar på marken. På så sätt går det att skilja mellan skräp som måste sorteras på andra sätt. Trådar av aluminium används för att göra en magnet som är tillräckli­gt stark för att lyfta tunga metallbita­r. Magnetisk ljudinspel­ning Magnetisk ljudinspel­ning gjordes först med ståltråd. Tekniken anpassades senare till videospela­re och datorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden