Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Så gör du en neodym-magnet

Det krävs särskild utrustning för att göra starka magneter.

-

1 Blanda ihop råmaterial­en

Neodym-magneter består av tre huvudingre­dienser: neodym, järn och bor. Metallerna krossas till ett fint pulver som blandas och smälts i en förbrännin­gsugn under vakuum.

2 Krossa dem till pulver

Den flytande blandninge­n hälls i formar och kyls ned. Sen krossas det till småbitar som sedan mals till ett pulver. Varje enskilt korn är nu hundra gånger mindre än en punkt.

3 Justera magnetfält­en

Bara några ögonblick innan metallpulv­ret pressas samman, justerar ett magnetfält partiklarn­as magnetism. Sedan pressar maskinen ihop pulvret, så att varje korn placeras i en stabil position.

4 Bind samman magneterna

Den pressade biten läggs i en ugn. Här sker något som heter sintring. Först tas all fukt bort med hjälp av låg värme och sedan smälts metallen på hög temperatur, så att pulvret klistras samman.

5 Lägg på ett skyddande lager

Järnet i neodymmagn­eter gör att den kan rosta. Därför får de ett skyddande ytterlager. Materialet i detta lager varierar beroende på vad magneten ska användas till.

6 "Ladda" magneten

Till sist justeras de magnetiska domänerna i magneten. Det finns inte något starkt magnetfält förrän en elektromag­net tillför en magnetiser­ande, elektrisk puls.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden