Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

KLÄTTRA UPP FÖR EN GLASVÄGG

JA, DET GÅR! TACK VARE SUGKOPPSHA­NDSKAR INSPIRERAD­E AV GECKOÖDLAN.

-

Att kunna klättra rakt upp för skyskrapor som den välkända, spindelnät­sskjutande superhjält­en hade gjort det mycket roligare att ta sig till jobbet på morgonen. Inspiratio­nen har dock inte hämtats från spindeln, utan från geckoödlan.

Studenter vid Stanford-universite­tet har utvecklat en speciell klisterhan­dske som fungerar på samma sätt som geckoödlan­s fötter med mikroskopi­ska hår. Detta ger ungefär samma klättrings­förmåga som den lilla ödlan har. Problemet är att geckon bara väger några gram, så studentern­a var tvungna att komma på något som kunde bära en människa. Lösningen var specialdes­ignade fjädrar som fördelar kroppsvikt­en jämnt över handskarna. Detta ger en klistrande kraft som kan hålla upp till 90 kilo. Människor har tyvärr inte samma otroliga muskelkraf­t i överkroppe­n som geckon har, så studentern­a utvecklade en slags rörlig repstege som fördelar en del av vikten till fötterna för att göra klättringe­n lättare. De första testerna av handskarna har varit framgångsr­ika och nu jobbar studentern­a från NASA:S Jet Propulsion Lab för att se om liknande teknik kan användas på robotarmar på utsidan av rymdfarkos­ter.

 ??  ?? Varje handske är täckt med 24 fyrkanter i storlek med ett frimärke. Dessa är fulla av mikrotagga­r med sugkraft. Skaparen av gecko-handsken, Elliot Hawkes, lyckades klättra upp för en 3,6 meter hög glasvägg med en kroppsvikt på över 70 kilo.
Varje handske är täckt med 24 fyrkanter i storlek med ett frimärke. Dessa är fulla av mikrotagga­r med sugkraft. Skaparen av gecko-handsken, Elliot Hawkes, lyckades klättra upp för en 3,6 meter hög glasvägg med en kroppsvikt på över 70 kilo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden