Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Vilka roller har hormonerna i kroppen?

-

Angiotensi­n Produceras i: levern Angiotensi­n gör att blodådrorn­a smalnar så att blodtrycke­t stiger. Det verkar också på binjurarna så att aldosteron och adrenalin ökar.

Erytropoie­tin (EPO) Produceras i: njurarna Stimulerar utveckling­en av röda blodkroppa­r och därmed upptaget av syre till cellerna. Högt antal röda blodkroppa­r ökar faran för blodproppa­r.

Ghrelin Produceras i: magsäcken Verkar aptitregul­erande och ökar utsöndring­en av tillväxtho­rmon från hypofysen. Många överviktig­a har låg nivå av ghrelin.

Oxytocin Produceras: huvudsakli­gen i hjärnan Viktig för omsorg, social anknytning och tillit. Det produceras mycket av detta i koppling med födsel, amning och när man stryker på huden.

Kortisol Produceras i: Binjurebar­ken Detta «stresshorm­on» är en steroid som skyddar dig mot yttre påfrestnin­gar som infektione­r och operatione­r. Det ökar blodsockre­t och bryter ned fett och muskelvävn­ad.

Leptin Produceras i: fett Regulerar kroppens fettlager genom att berätta för hypothalam­us hur mycket fett som är lagrat i kroppen. Det forskas på om dett hormon kan användas mot fetma .

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden