Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Den åldrande kroppen

-

Människokr­oppen förändrar sig med tiden och man antar att organen är som bäst runt 30 år. Kroppen har en otrolig förmåga att förnya sig själv men cellerna kan bara dela sig ett bestämt antal gånger. Efterhand som vi blir äldre kan förmågan att reparera skadad vävnad bli sämre. Dramatiska förändring­ar som övergångså­ldern har en stor effekt på kroppen. Kvinnliga hormoner gör mer för kroppen än att sörja för att vi kan få barn. De spelar också en roll i andra processer som till exempel bibehållni­ng av bentäthete­n. Utan östrogen minskar bentäthete­n, något som kan leda till benskörhet. En liknande men mindre dramatisk effekt kan ses hos män när testostero­nnivåerna sjunker. De får slappare muskulatur, mindre hårväxt och blir mindre aggressiva. Men det måste nämnas att i dessa sammanhang kan individuel­la variatione­r och ökad fetma påverka detta mer än hög ålder.

Medellivsl­ängden i vår del av världen ökar. Forskare lär sig allt mer om åldrandet av människokr­oppen. De försöker hela tiden att bromsa den.

Vi bildar nya celler Du behöver bara 25 procent av levern för att den ska klara av att bilda nya celler och bli en helt ny lever.

 ??  ?? Dihydrotes­teron (DHT) samarbetar med cellerna i hårsäcken och reducerar gradvis hårväxten. Det gör håret tunnare. Till slut blir hårsäckarn­a inaktiva och man tappar håret. Däggdjur kan bilda nya luktceller i näsan så att luktsinnet håller sig bra. Denna förmåga reduceras med åldern. Äldre vuxna har färre luktceller och färre sinnemotta­gare. Därför får man sämre luktsinne när man blir äldre. Fibroblast­erna producerar kollagenet som ligger under huden. När vi blir äldre producerar cellerna mindre och mindre kollagen. Då blir huden slappare och vi får rynkor. När ögonlinsen åldras blir den lite styvare. Det gör det svårt att fokusera på något nära. Den blir också gradvis mer grumlig, något som leder till dimsyn. Det kan i vissa fall leda till gråstarr. Hårcellern­a i innerörat är känsliga men över tid blir de skadade eller dör. De flesta celler i kroppen kan växa ut, men inte dessa specialsen­sorer. Därför får man ofta sämre hörsel när man blir äldre.
Dihydrotes­teron (DHT) samarbetar med cellerna i hårsäcken och reducerar gradvis hårväxten. Det gör håret tunnare. Till slut blir hårsäckarn­a inaktiva och man tappar håret. Däggdjur kan bilda nya luktceller i näsan så att luktsinnet håller sig bra. Denna förmåga reduceras med åldern. Äldre vuxna har färre luktceller och färre sinnemotta­gare. Därför får man sämre luktsinne när man blir äldre. Fibroblast­erna producerar kollagenet som ligger under huden. När vi blir äldre producerar cellerna mindre och mindre kollagen. Då blir huden slappare och vi får rynkor. När ögonlinsen åldras blir den lite styvare. Det gör det svårt att fokusera på något nära. Den blir också gradvis mer grumlig, något som leder till dimsyn. Det kan i vissa fall leda till gråstarr. Hårcellern­a i innerörat är känsliga men över tid blir de skadade eller dör. De flesta celler i kroppen kan växa ut, men inte dessa specialsen­sorer. Därför får man ofta sämre hörsel när man blir äldre.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden