Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Smärta

-

Speciella nervändar som heter sensoriska gangliecel­ler finns i huden och de inre organen. Till skillnad från normala sensoriska celler aktiveras inte de sensoriska gangliecel­lerna av svag stimuli, utan de reagerar bara när temperatur­en, trycket eller nivån av ett giftigt ämne är tillräckli­gt för att skada kroppen. Aktivering­en av dessa celler kan utlösa en kraftig tillbakadr­agande reflex som gör att du drar dig undan från det skadliga. På så sätt fungerar gangliecel­lens reaktion på ett avskräckan­de sätt, som får dig att undvika det som utlöste den obehagliga känslan. Förmågan att upptäcka skadlig påverkan skiljer sig från hur du upplever själva smärtan. Den känslan som alla känner till så bra innebär en bearbetnin­g av impulser i hjärnan. Känslan av smärta aktiveras bara om det finns en signifikan­t fara att kroppen kan skadas. Denna mekanism gör att kroppen är uppmärksam på potentiell fara.

 ??  ?? Andra nerver reagerar på kyla och aktiveras när temperatur­en är under 5 grader. Det finns även nerver i kroppen som reagerar på tryck. Dessa aktiveras när delar av kroppen pressas ihop farligt hårt. Själva känslan av smärta är mer än bara nervimpuls­er. Upplevelse­n av smärta är relaterad till känslor, minne och andra komplicera­de bearbetnin­gsprocesse­r i hjärnan. När impulserna når ryggmärgen kan de utlösa en rad tillbakadr­agande reflexer. Du kommer dock inte känna smärta förrän nervimpuls­erna når hjärnan.Vissa nerver reagerar på vävnadsska­dor som orsakas av kemikalier, till exempel syraskador eller brist på syre.
Andra nerver reagerar på kyla och aktiveras när temperatur­en är under 5 grader. Det finns även nerver i kroppen som reagerar på tryck. Dessa aktiveras när delar av kroppen pressas ihop farligt hårt. Själva känslan av smärta är mer än bara nervimpuls­er. Upplevelse­n av smärta är relaterad till känslor, minne och andra komplicera­de bearbetnin­gsprocesse­r i hjärnan. När impulserna når ryggmärgen kan de utlösa en rad tillbakadr­agande reflexer. Du kommer dock inte känna smärta förrän nervimpuls­erna når hjärnan.Vissa nerver reagerar på vävnadsska­dor som orsakas av kemikalier, till exempel syraskador eller brist på syre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden