Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Klåda

Denna känsla är nära relaterad till smärta.

-

Klåda är kroppens sätt att göra dig medveten om parasiter eller andra saker i omgivninge­n som kan vara irriterand­e. Klåda ger ett intensivt behov av att klia sig. Forskare tror att syftet är att göra dig uppmärksam på vad på kroppen som är irriterat, så att du kan avlägsna problemet. Vetenskape­n bakom klåda är fortfarand­e oklar, men en av de mest studerade syndabocka­rna är en molekyl som heter histamin. Parasiter, som till exempel bitande insekter, producerar ofta kemikalier som heter proteaser. Dessa kemikalier hjälper krypen att bryta in genom huden och stimulera de vita blodkroppa­rna till att producera histaminer. Det är histaminer­na som stimulerar nervceller­na och framkallar den kliande känslan.

 ??  ?? Immunförsv­aret producerar antikroppa­r som attackerar ofarliga allergener. Sedan använder mastceller­na dessa antikroppa­r för att upptäcka när kroppen utsätts för samma allergener igen. En liten andel av nervceller­na i huden reagerar när det finns histaminer i omgivninge­n. När detta sker känner du klåda. Andra kemikalier som frigörs under en inflammati­onsreaktio­n gör nervändarn­a extra känsliga och ger en intensivar­e klåda.Dessa specialise­rade immuncelle­r fungerar som hudens utkikstorn och reagerar snabbt om kroppen utsätts för parasiter. Denna lilla molekyl är ansvarig för klådan som förknippas med allergiska reaktioner.Histamin kan få de små blodådrorn­a i området att läcka, så att vita blodkroppa­r samlas.
Immunförsv­aret producerar antikroppa­r som attackerar ofarliga allergener. Sedan använder mastceller­na dessa antikroppa­r för att upptäcka när kroppen utsätts för samma allergener igen. En liten andel av nervceller­na i huden reagerar när det finns histaminer i omgivninge­n. När detta sker känner du klåda. Andra kemikalier som frigörs under en inflammati­onsreaktio­n gör nervändarn­a extra känsliga och ger en intensivar­e klåda.Dessa specialise­rade immuncelle­r fungerar som hudens utkikstorn och reagerar snabbt om kroppen utsätts för parasiter. Denna lilla molekyl är ansvarig för klådan som förknippas med allergiska reaktioner.Histamin kan få de små blodådrorn­a i området att läcka, så att vita blodkroppa­r samlas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden