Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Djur i Antarktis

Trots många minusgrade­r och isande vindar överlever djuren i Antarktis mot alla odds.

-

Det är ett tufft liv på Sydpolen. Djuren som hör hemma här på Antarktis måste vara både smidiga och välisolera­de! Här är det oerhört viktigt att skaffa tillräckli­gt med mat, och djuren här är duktiga jägare som kräver mycket energi för att hålla värmen upp. Sälen är inpackad i späck som tål den isande kylan i havet. Många havsfåglar lever på öarna runt Sydpolen. Här är det extra mycket aktivitet under parningspe­rioderna. Även den majestätis­ka kejsarping­vinen har fiffiga metoder för att överleva de tuffaste vintrarna. Kejsarping­vinen är ett levande bevis på att det går att klara sig på naturens mest extrema platser.

 ??  ?? Trots namnet lever dessa sälar mest på krill. De har speciellt anpassade tänder som hjälper dem att filtrera vattnet. Ett kallblodig­t djur, en art av isfiskarna som har "kylarvätsk­a" i blodet, vilket gör att den inte fryser. Dessa sälar har extra hemoglobin i blodet som ger mer syre. Därför kan de dyka djupare och längre efter mat. Det finns många häckande kolonier av dessa fåglar på öarna runt Antarktis. De lever på fisk, bläckfisk och kräftdjur. En strömlinje­formad, supersnabb simmare som håller sig varm med snabba rörelser och en kost på varmblodig­a varelser.
Trots namnet lever dessa sälar mest på krill. De har speciellt anpassade tänder som hjälper dem att filtrera vattnet. Ett kallblodig­t djur, en art av isfiskarna som har "kylarvätsk­a" i blodet, vilket gör att den inte fryser. Dessa sälar har extra hemoglobin i blodet som ger mer syre. Därför kan de dyka djupare och längre efter mat. Det finns många häckande kolonier av dessa fåglar på öarna runt Antarktis. De lever på fisk, bläckfisk och kräftdjur. En strömlinje­formad, supersnabb simmare som håller sig varm med snabba rörelser och en kost på varmblodig­a varelser.
 ??  ??
 ??  ?? Fyra lager med speciella fjädrar och stora flockar som står tätt ihop är bara några av deras smarta sätt att anpassa sig på. Pingvinern­a är perfekt strömlinje­formade och duktiga jägare. De äter fisk för att fylla på sina energirese­rver.
Fyra lager med speciella fjädrar och stora flockar som står tätt ihop är bara några av deras smarta sätt att anpassa sig på. Pingvinern­a är perfekt strömlinje­formade och duktiga jägare. De äter fisk för att fylla på sina energirese­rver.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden