Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

SVART MAMBA Dödliga huggtänder

• Längd 3m • Levnadsomr­åde Savanner, skog och jordbruksl­and • Var Centrala och östra Afrika • Lever på Råttor, hönor och andra ormar • Metod Gift

-

Svart mamba är Afrikas längsta och giftigaste orm. Bara den asiatiska kungskobra­n är längre. Mamban håller sig i regel undan från människor och är skyldig till mycket färre ormbett än kungskobra­n och kraiter. Den är ändå aggressiv och har det mest snabbverka­nde giftet av alla ormar. Utan motgift innebär giftet garanterat döden för människor. Eftersom giftet sprider sig så snabbt i kroppen kan man dö inom 20 minuter. Svart mamba kan resa sig högt för att angripa. Människor kan få upprepade bett i huvudet. Giftet orsakar yrsel, förlamning, akuta magsmärtor och hjärtstill­estånd. Även om ett offer får motgift, kan offret förbli förlamat.

 ??  ?? Svart mamba har fått sitt namn efter den svarta insidan av munnen. Denna gapar den med för att skrämma andra stora djur. Svart mamba kan lyfte en tredjedel av sin framdel upp från marken när den rör sig. Bröstet och lungorna är kraftiga. Vid varje bett injicerar mamban omkring nio gånger så stark dos som behövs för att döda en människa och den kan bita upp till 12 gånger!
Svart mamba har fått sitt namn efter den svarta insidan av munnen. Denna gapar den med för att skrämma andra stora djur. Svart mamba kan lyfte en tredjedel av sin framdel upp från marken när den rör sig. Bröstet och lungorna är kraftiga. Vid varje bett injicerar mamban omkring nio gånger så stark dos som behövs för att döda en människa och den kan bita upp till 12 gånger!
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden