Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Laviner

Vad orsakar dessa livsfarlig­a snöskred?

-

R isken för att det ska gå en lavin, är nästan alltid störst i snötäckta, branta fjällslutt­ningar. Några områden är dock farligare än andra. Det finns flera typer av laviner och vilken sorts skred som går beror på flera förhålland­en: snötyp, temperatur, vind, hur brant det är och vilken form fjällslutt­ningen har.

 ??  ?? Som regel startar lavinen högt uppe i en fjällslutt­ning, men det kan ske var som helst på fjället. 90 procent av livsfarlig­a laviner är utlösta av människor. Området där lavinen utlöses från kallas startzonen. Vanligvis startar det i en brant sluttning med mellan 30 och 60 graders lutning. Detta är huvudspåre­t som lavinen går. Mot slutet av lavinen kan man kanske se högar med snö, stenar eller rester av träd. När sluttninge­n planar ut, kommer lavinen att stanna. Detta område kallas utloppsomr­ådet, och här ligger en snöhög med rester av det lavinen tog med sig. Om några människer skulle bli tagna av en lavin är det troligtvis i detta området man hittar dem. Den sista delen av snön från lavinen brukar kallas skredtunga.
Som regel startar lavinen högt uppe i en fjällslutt­ning, men det kan ske var som helst på fjället. 90 procent av livsfarlig­a laviner är utlösta av människor. Området där lavinen utlöses från kallas startzonen. Vanligvis startar det i en brant sluttning med mellan 30 och 60 graders lutning. Detta är huvudspåre­t som lavinen går. Mot slutet av lavinen kan man kanske se högar med snö, stenar eller rester av träd. När sluttninge­n planar ut, kommer lavinen att stanna. Detta område kallas utloppsomr­ådet, och här ligger en snöhög med rester av det lavinen tog med sig. Om några människer skulle bli tagna av en lavin är det troligtvis i detta området man hittar dem. Den sista delen av snön från lavinen brukar kallas skredtunga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden