Det bästa från Vetenskap Junior Vol. 1

Isberg

Var kommer dessa flytande ismassor ifrån?

-

Ett isberg blir inte ett isberg innan det har brutits av från den främsta delen av en glaciär. När glaciären har vuxit helt ned till kusten, fortsätter den att röra sig ut över vattnet och blir till en flytande ishylla. Tidvattens­strömmen, tillsamman­s med vikten på själva ishyllan, bildar sprickor som gör isen svagare. Resultatet är att delar av isen bryts av och flyter iväg. När isen bryts av på detta sätt kallas det kalvning. Den delen som bryts av är isberget.

Du ser bara en liten del av isberget över vattenytan, men på grund av flytkrafte­n sjunker det inte. Flytkrafte­n är lika stor som tyngden på det vatten isberget tränger bort. Orsaken till att isberget inte sjunker är att det har mindre massatäthe­t än det hade innan det blev till is. När vatten fryser blir det kristallis­kt. Det kommer luft mellan molekylern­a, så att isen blir mindre tät och alltså lättare än vattnet. Ett objekt som har större täthet mellan molekylern­a än vatten, kommer däremot att sjunka.

«När vatten fryser blir det kristallis­kt ... så att isen ... är lättare än vattnet»

 ??  ?? Vanligtvis ligger 1/5 av ett isberg över vattenytan. Denna del består av snö och är inte särskilt kompakt. Isen i den kalla kärnan är väldigt kompakt (och därför relativt tung) och håller 4/5 av isberget under vatten. Glaciärer (och därför också isberg) är uppbyggda av snö, som är färskvatte­n. Därför består isberg av färskvatte­n och inte saltvatten.
Vanligtvis ligger 1/5 av ett isberg över vattenytan. Denna del består av snö och är inte särskilt kompakt. Isen i den kalla kärnan är väldigt kompakt (och därför relativt tung) och håller 4/5 av isberget under vatten. Glaciärer (och därför också isberg) är uppbyggda av snö, som är färskvatte­n. Därför består isberg av färskvatte­n och inte saltvatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden