Det senaste inom vetenskap

Vi lär barn att koda

Barn lär sig att koda via appar och spel.

-

Programmer­ing räknas bli ett av de snabbast växande yrkena de kommande tio åren och det finns inte tillräckli­gt många studenter för att fylla alla arbetsplat­ser. Att lära sig kodning har blivit en grundlägga­nde del av den vanliga utbildning­en. Även för dem som inte kommer ha en framtid som programmer­are, kan kodning vara en värdefull kunskap. Genom att kommunicer­a med datorer lär sig barn att lösa problem med hjälp av logik. De kan testa olika idéer och får möjlighet att göra något som fungerar eller är roligt med sin egen kreativite­t.

Det har aldrig varit enklare att komma igång än nu. De senaste leksakerna, spelen och apparna gör kodning tillgängli­gt för de allra flesta. För dem som vill fördjupa sig finns det mängder av hemsidor som lär ut det grundlägga­nde i populära programmer­ingsspråk genom interaktiv undervisni­ng. På så sätt går det att koda direkt i webbläsare­n och omedelbart se vad som händer. Vissa av dessa processer låter dig till och med göra egna spel, för att göra det mer inspireran­de.

Om detta skulle kännas svårt, finns det både appar och spel där programmer­ingsspråke­t ligger dolt. Då går det istället att fokusera på att lära sig de grundlägga­nde koncepten som ligger bakom. Om du skulle vilja koda varje rad finns det färdiga koder som går att sätta ihop. På så sätt går det att bygga upp program utan att behöva skriva ett enda ord. Hemlighete­n är att lära sig genom att göra fel och lära. De senaste verktygen och den senaste tekniken gör det enklare och mer engagerand­e än någon sin tidigare. Vad väntar du på?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden