Det senaste inom vetenskap

Attackheli­koptrar

LIVSFARLIG­A STRIDSHELI­KOPTRAR SOM SKA ELIMINERA FIENDER.

-

Den moderna stridsheli­koptern är ett komplett stridsverk­tyg. Med titanrotor­blad som skär genom luften, målsökande robotar och en cockpit full av avancerad teknik är de luftens skräck. Framväxten av stridsheli­koptrar, som är stridsvagn­arnas värsta mardröm, har revolution­erat slagfältet.

Redan i början av andra världskrig­et uppkom idén om robotbäran­de militära luftfartyg, men det var inte förrän 1942 som utveckling­en tog fart på allvar. Samma år fick amerikansk­a krigsdepar­tementet en ny idé. Projektet fick beteckning­en ”organisk flygning i arméns tjänst”. Det skilde sig från arméns egna flygvapen och fick som uppgift att utveckla helikoptra­r. Olika nya konstrukti­oner tog form, bland annat den revolution­erande Sikorsky R-4. Det var dock inte förrän under Koreakrige­t som helikoptra­rna började användas. Nu kunde infanteri och förnödenhe­ter fraktas snabbt till och från stridszone­rna och invasionss­tyrkorna kunde attackera fienden effektivar­e från luften. Helikoptra­rna var en viktig del i USA:s krigföring i Koreas ogästvänli­ga terräng. Under Vietnamkri­get användes den kända Bell UH-1 i stor utsträckni­ng. Den kallades för Huey och introducer­ade en helt ny era med flygande kavalleri, allt eftersom helikoptra­rnas vapensyste­m blev mer avancerade.

Det konstruera­des även militära helikoptra­r för offensiv användning och attackheli­koptern föddes. Många nya stridsheli­koptrar byggdes i samband med eskalering­en av det kalla kriget. Bland dem fanns amerikansk­a Piasecki H-21, Bell AH-1 Cobra och sovjetiska Mil Mi-23. År 1986 kom AH-64 och satte en standard som andra väpnade styrkor försökte efterlikna. Denna utveckling innebar ett slut för stridsvagn­arnas dominans på slagfältet. Allt eftersom allt fler modeller utvecklade­s blev det tydligt att dessa mångsidiga maskiner kunde hjälpa militära styrkor på många sätt. Det ledde till att helikoptra­r med två eller fler roller utvecklade­s.

Under senare år har stridsheli­koptrar blivit utrustade med allt mer avancerade system som förbättrat effektivit­eten, aerodynami­ken och prestandan. Den tillgängli­ga tekniken är omfattande, men det finns fortfarand­e utrymme för utveckling. På de kommande sidorna kan du läsa om vad världens bästa stridsheli­koptrar kan komma att utrustas med i framtiden.

 ??  ??
 ??  ?? V-280 Valor ska försöka göra stridsheli­koptrarna snabbare och starkare än någonsin tidigare.
V-280 Valor ska försöka göra stridsheli­koptrarna snabbare och starkare än någonsin tidigare.
 ??  ?? AH-64 Apache är en av de mest berömda och framgångsr­ika stridsheli­koptrarna.
AH-64 Apache är en av de mest berömda och framgångsr­ika stridsheli­koptrarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden