Det senaste inom vetenskap

Nya tidens segling

En ny generation fartyg revolution­erar användning­en av segel.

-

En gång i tiden dominerade segelbåtar­na de sju haven. Snabba klipperske­pp tävlade om att vara först med att leverera asiatiska kryddor och guld till 1800-talets Europa. En av de mest kända var kanske Cutty Sark, som slog rekord när hon seglade från London till Sydney på lite över 70 dygn och nådde hastighete­r på upp till 17 knop (31,5 km/h).

Den mäktiga modellen windjammer var inte lika snabb, men kunde frakta upp till 5 000 ton trä eller annat tungt gods mellan kontinente­rna. Även med fem stora master och breda segel höll de i genomsnitt 7,5 knop (13,9 km/h).

Både klipper- och windjammer­modeller var beroende av vinden för att ta sig runt i världen. Öppningen av Suezkanale­n 1869 innebar slutet på seglingsti­den. Kanalen gav nämligen en kortare rutt från norra Atlanten till Indiska oceanen, men rutten gick mellan två kontinenta­la landmassor, där vinden var som svagast. Ångfartyg blev det mest gynnsamma alternativ­et och senare tog de energiekon­omiska dieseldriv­na fartygen över.

Än idag är fartyg det viktigaste transportm­edlet för varor. Frakten har faktiskt ökar med 400 procent sedan 1970-talet och det uppskattas nu finnas 100 000 fraktfarty­g i drift. I dagens globaliser­ade värld fraktas 90 procent av utrikeshan­deln till havs och de 16 största fartygen kan resultera i lika mycket svavelföro­reningar som 800 miljoner bilar.

Det beror delvis på att containerf­artyg drivs av tung bunkerolja, som är mer skadlig än den raffinerad­e bensinen som används i bilar. Det finns bestämmels­er som ska kontroller­a utsläppen från fartyg, men det finns mycket som tyder på att de skadliga partiklarn­a ansvarar för tusentals dödsfall varje år. Organisati­oner som Sustainabl­e Shipping Initiative arbetar för att förändra industrin innan 2040, men klimatförä­ndringarna går snabbare än så.

Som tur är kan det hända att en ny generation sjömän och skeppsbygg­are har en miljövänli­g lösning. Detta är en lösning som bygger vidare på gammal kunskap i ett försök om att rädda framtiden. De senaste tio åren har traditione­lla segelbåtar moderniser­ats och börjat frakta mindre varor från tropikerna, precis som de historiska segelbåtar­na.

Samtidigt innebär stigande bränslekos­tnader att stora företag med enormt transportb­ehov måste tänka på nya lösningar. De experiment­erar bland annat med moderna versioner av den klassiska windjammer­modellen. Vindkrafte­ns miljövänli­ga innovation­er kommer inte bara gynna frakt, utan även lyxbåtar som klippern Maltese Falcon.

”De 16 största fartygen kan resultera i lika mycket svavelföro­reningar som 800 miljoner bilar”

 ??  ?? Hydraulisk­t
Här regleras inte seglen med skot. Istället roteras masterna av en hydraulisk anläggning, så att de kan fånga vinden.
Master
De tre masterna bär fyra segel och segelytan är totalt 2 400 kvadratmet­er.
Hydraulisk­t Här regleras inte seglen med skot. Istället roteras masterna av en hydraulisk anläggning, så att de kan fånga vinden. Master De tre masterna bär fyra segel och segelytan är totalt 2 400 kvadratmet­er.
 ??  ?? Berömda Cutty Sark fraktade varor över hela världen 1870–1922.
Berömda Cutty Sark fraktade varor över hela världen 1870–1922.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden