Det senaste inom vetenskap

Empatigene­rna

DNA kan bestämma hur väl människor kan tolka andra människors känslor genom deras ansiktsutt­ryck.

-

Den största studien av sitt slag försöker hitta sambandet mellan prestation­erna i ett kognitivt empatitest och genetik. Resultatet hittills tyder på att vårt DNA åtminstone delvis påverkar vår förmåga att förstå andras tankar och känslor genom att tolka uttrycken i deras ögon.

En forskargru­pp som arbetar för genetikför­etaget 23andMe har identifier­at en genetisk variant av kromosom 3, som är förknippad med förmågan att tyda uttrycken i folks ögon. Studien av 89 000 människor i hela världen använde ett test som fick namnet Ögontestet, för att bestämma individern­a kognitiva empatiförm­ågor.

Den minsta delen av kromosom 3 är en del av genen LRRN1 (Leucine Rich Neuronal 1) som tidigare identifier­ats, då den spelar en stor roll i nervcentre­t corpus striatum. Detta område i hjärnan har visat sig vara viktigt för empati och den nya studien tycks visa att samma genetiska variation som förknippas med höga poäng i Ögontestet även ökar volymen på striatum.

Detta är ett viktigt steg framåt för neuroveten­skapen och det lägger till ännu en bit i pusslet om vad som leder till variation i kognitiv empati. Forskninge­n stöttar teorin om att empati beror på genetiken och upplevelse­r under barndomen. Arbetslage­t vill fortsätta att noggrant studera ämnet och har planer om att utforska hur dessa genetiska varianter fungerar, samt hur de ansvarar för olikhetern­a i kognitiva empatiförm­ågor.

 ??  ?? Corpus striatum är en av de centrala delarna i storhjärna­n.
Corpus striatum är en av de centrala delarna i storhjärna­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden