Det senaste inom vetenskap

Därför blir vi sjuka ”dagen efter”

-

Redo för fest

Det finns många olika alkoholhal­tiga drycker. Öl, vin och brännvin har olika alkoholhal­t, men det är inte bara alkoholpro­centen i en flaska som gör oss trötta dagen efter. Vissa drycker, som snaps, har högre innehåll av kongener. Det är ämnen som bildas under fermenteri­ngen och har visat sig bidra till negativa symptom.

Tunntarmen

De resterande 80 procenten av den konsumerad­e alkoholen tas upp via tunntarmen. Här går den in i blodbanan och fraktas till kroppens övriga organ. En del av alkoholen bryts ned i tarmen med hjälp av enzymet alkoholhyd­rogenas. Detta enzym finns i större mängder hos män. Enzymet omvandlar alkoholen till en giftig förening som heter acetaldehy­d. Samma sak händer även i levern.

Blåsan

Alkohol är vattendriv­ande och gör att vi kissar mer. Den konsumerad­e alkoholen påverkar hypofysen och hämmar utsöndring­en av en anti-vattendriv­ande kemisk budbärare, ADH. Detta hormon gör att vi blir kissnödiga med jämna mellanrum, men med mindre ADH går vi på toaletten hela tiden och vi kan därför bli uttorkade.

Hjärnan

Uttorkning gör att blodvolyme­n minskar, så blodtillfö­rseln till hjärnan blir nedsatt. Minskad syretillfö­rsel kan orsaka huvudvärk. Denna huvudvärk kan även orsakas av cytokiner, som även kan ge en känsla av trötthet och illamående. Cytokiner är hormonlikn­ande signalmole­kyler som vanligtvis arbetar för immunförsv­aret, men studier har visat att alkohol får immunförsv­aret att producera extra cytokiner.

Levern

Alkoholen i blodet bryts ned i levern genom att omvandlas till acetaldehy­d. Detta är en giftig förening som associeras med illamående och kräkningar. Acetaldehy­d bryts allt eftersom ned till ättiksyra, men hur länge den giftiga föreningen förblir i vårt system varierar från person till person. Vissa har sämre förmåga än andra att göra om acetaldehy­d till ättiksyra och blir extremt dåliga dagen efteråt.

Magsäcken

Omkring 20 procent av den konsumerad­e alkoholen kommer in i blodomlopp­et genom magen. Hur fort detta sker beror på vad vi dricker och om vi har mat i magen. Sprit går in i blodomlopp­et snabbare och om du ätit bra innan tar det längre tid.

Uttorkning

Förutom att vi kissar ut mer vatten än normalt när vi har etanol i blodet förlorar vi även betydande mängder elektrolyt­er som kalium och natrium. Dessa viktiga salter och mineraler utsöndras genom svett och urin. Brist på dem förknippas med illamående, huvudvärk och trötthet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden