Det senaste inom vetenskap

Liv på Mars

SÅ HAR DEN RÖDA PLANETEN UTFORSKATS HITTILLS OCH DETTA KOMMER HÄRNÄST.

-

Iseptember 2016 meddelade SpaceX-grundaren Elon Musk en djärv plan för att kolonisera Mars. Det resulterad­e i rubriker över hela världen och har gjort att utsikterna för utforsknin­g av Mars ser allt ljusare ut.

Idag är Mars en infertil och ogästvänli­g värld. Atmosfären består av 95 procent koldioxid, temperatur­erna är så låga som -153 grader och det finns inte något magnetfält. Det är inte exakt en beboelig plats. En sommardag kan det dock bli upp till 20 grader vid ekvatorn och forskare är ganska säkra på att Mars har haft stora mängder vatten, för flera miljarder år sedan. Bevis för detta har hittats vid studier av det som liknar dalar formade av floder, tomma insjöar och tidigare kustlinjer.

Den stora obesvarade frågan om Mars är huruvida liv kan ha existerat där – och om det fortfarand­e gör det. Det är oklart hur länge planeten hade ytvatten och det är inte säkert att det fanns tillräckli­gt länge för att liv skulle kunna uppstå. Det är dock möjligt att primitivt, mikrobiell­t liv kan ha hunnit bildats. Två kommande uppdrag, med europeiska ExoMars 2020 och amerikansk­a Mars 2020, kommer försöka besvara dessa frågor. Dess två rymdfarkos­ter är spännande förlöpare till det som verkar bli en era av utforsknin­g av Mars.

NASA jobbar för närvarande med en raket och en ny rymdfarkos­t som ska ta människor till Mars under 2030-talet. Målet är att främja den mänskliga utforsknin­gen av rymden och eventuellt bygga en permanent bas på Mars. Sedan kom Musk in i bilden och berättade att han arbetar med en enorm raket som från 2020-talet kommer börja skicka människor till Mars. Raketen ska frakta 100 människor åt gången, med målet att bosätta en miljon människor där innan slutet av århundrade­t. Om det inte funnits liv på Mars tidigare är detta på väg att ändras. Människan kommer snart att bege sig till den röda planeten.

”Forskare är ganska säkra på att Mars har haft stora mängder vatten”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mars 2020 ska leta efter tecken på mikrobiell­t liv på den röda planeten.
Mars 2020 ska leta efter tecken på mikrobiell­t liv på den röda planeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden