Det senaste inom vetenskap

Sanningen om klimathote­t

Här hittar du svaren på några av de vanligaste missuppfat­tningarna om klimatförä­ndringarna.

-

Klimatet är en av de vetenskapl­iga och politiska utmaningar­na som definierar vår tid. Sedan 1880 har den globala genomsnitt­stemperatu­ren stigit med upp till 0,8 grader. De tio varmaste åren som registrera­ts har varit under de senaste två decenniern­a. Den globala havsnivån har ökat med 17 centimeter det senaste århundrade­t och 2013 nådde mängden koldioxid i atmosfären en rekordnivå på 400 ppm (delar per miljon). Världen förändras och forskarna är oroliga.

Det är inte omfattning­en av förändring­arna som är mest oroande, utan hastighete­n. De senaste hundra åren har hastighete­n på temperatur­ökningen nästan fördubblat­s. Detta är en varning om att något är fel. Det förutspås att koldioxidn­ivån kan stiga till 1 500 ppm under de kommande hundra åren om vi inte förändrar vårt sätt att leva. Isen kommer smälta, havsnivån att stiga och vädret och miljön kommer att förändras. Detta kommer få effekter som påverkar vår värld i flera tusentals år.

Det värsta har ännu inte inträffat, vilket är ett problem. Glaciärern­a börjar att dra sig tillbaka, Arktis is blir tunnare och många djur måste redan anpassa sig till nya förutsättn­ingar i sin omgivning. För andra har det vardagliga livet inte förändrats och det finns många frågor som kräver svar.

Forskarna övervakar ständigt världen och gör modeller av klimatförä­ndringarna­s möjliga effekter. Satelliter vända mot jorden fotografer­ar och gör mätningar, och forskare på jorden utför studier för att ta reda på vad som händer just nu, vad som skett förut och vad som kan komma att hända i framtiden.

Data strömmar in och myndighete­r försöker agera. I samarbete med experter inom området arbetar man för att reducera farorna klimatförä­ndringarna utgör för vår värld.

Om jordens befolkning agerar nu kanske det går att fixa några av de skador klimatförä­ndringarna resulterat i. De nödvändiga åtgärderna kräver dock uppoffring­ar och många är skeptiska. Problemet är att det bara finns en planet. Om det går för lång tid och effekterna fortsätter vara förödande kan det vara för sent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden