Det senaste inom vetenskap

Djurinvasi­oner

Människan tror att man kan härska över jorden, men vad händer när djuren tar över?

-

Kaninön Okunoshima, Japan

Att bli jagad av en flock hungriga kaniner kan låta som en bisarr dröm, men det är på riktigt för dem som besöker den lilla japanska ön Okunoshima.

Det lever hundratals kaniner på ön, men hur de kom dit är ett mysterium. Den mest sannolika orsaken är att kaninernas förfäder var förrymda laboratori­ekaniner från giftgasanl­äggningen som fanns på ön under andra världskrig­et. En annan teori är att de var husdjur som släpptes ut av skolbarn på 1970-talet. Utan naturliga rovdjur på ön och med kaninernas snabba reprodukti­on har kaninbestå­ndet ökat blixtsnabb­t. Vuxna honkaniner kan föda en ny kull varje månad och det beräknas att en mamma och hennes avkomma kan växa till en population på 50 000 kaniner på bara tre år. Detta låter kanske som mycket, men kaniner står högst upp på menyn för många rovdjur och upp till 80 procent av alla kaninungar dödas vanligtvis kort efter att de fötts. Okunoshima saknar denna balans mellan rovdjur och bytesdjur, och invaderas därför av stora kaninflock­ar.

Kaninerna på ön är ovanligt modiga. Vilda kaniner är vanligtvis skygga och drar sig tillbaka för minsta lilla anledning. Okunoshima­s tama kaniner flockas runt besökarna på grund av en enda anledning: mat. Ett så stort bestånd leder till att den naturliga vegetation­en på ön snabbt äts upp och turisterna som har med sig godsaker är helt enkelt en matkälla för de små söta, nyfikna krabaterna.

 ??  ?? Idag är Okunoshima en populär turistattr­aktion för dem som gillar små pälsklädda gnagare.
Idag är Okunoshima en populär turistattr­aktion för dem som gillar små pälsklädda gnagare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden