Det senaste inom vetenskap

Stressrela­terade skador

-

Långvarig eller kronisk stress kan vara skadligt för hälsan, men det är svårt att sätta fingret på exakt varför det är så. Har det att göra med att en individ tar dåliga livsval under press, eller är det något som sker inuti kroppen som ett resultat av en långvarig stressresp­ons?

År 2004 publicerad­e ett amerikansk­t forskartea­m en studie i tidningen PNAS som undersökte vad som sker med celler när de utsätts för stress. De studerade den genetiska koden och särskilt de skyddande ”kåporna” som täcker änden av varje kromosom. Dessa strukturer heter telomerer och allt eftersom cellerna åldras blir telemorern­a kortare. Ett ensym som heter telomerase kan fylla telemorern­a, men stress gör att vi får mindre av det återbildan­de enzymet.

Arbetslage­t studerade en grupp som bestod av 58 kvinnor och fann att ju längre kvinnorna varit stressade och ju längre de känt sig stressade, desto mer sannolikt var det att de hade förkortade telemorer. Det är ett tecken på att deras kroppar påverkades av belastning­en. Varför detta sker är dock fortfarand­e inte känt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden