Det senaste inom vetenskap

SUPERSPRIN­TLÖPARE

Idrottstal­ang handlar inte bara om träning och livsstil, en del handlar om gener.

-

Musklernas konstrukti­on och funktion beror på dussintals gener, men det är speciellt en som väckt idrottsfor­skarnas uppmärksam­het. Den heter ACTN3 och bär på instruktio­nerna för ett protein som heter alpa-aktinin-3, en molekyl som har en del i sammandrag­ningen av typ 2muskelfib­rer.

Typ 2-muskelfibr­er är även kända som snabba muskelfibr­er och används i explosiva kraftutbro­tt. De är starka och kraftfulla, men blir trötta fort. De är avgörande inom idrotter som sprintlöpn­ing. Typ 1 är långsamma muskelfibr­er och är bättre ägnade till långvariga sammandrag­ningar och uthållighe­t. De är inte lika starka, men orkar arbeta mycket längre.

Det finns en blandning av båda typerna i musklerna och balansen påverkas av vad musklerna vanligtvis används till. Det finns variatione­r mellan individer i fibrernas olika antal och effekt. Omkring en femtedel av människorn­a i Europa och Asien har nonsensmut­ationer delvis genom ACTN3-genen, så att proteinet är kortare. Det resulterar i en brist på alfa-aktinin-3. Detta verkar påverka hur väl kraften överförs genom musklerna och hur typ 2-fibrerna svarar på träning. Dessa människor kan därför sällan tävla på elitnivåer i till exempel sprint. Bland elitutövar­e är det en mycket lägre andel individer som har denna mutation.

Som med all komplicera­d genetik är ACTN3-genen inte den enda faktorn. Manliga elitsprint­are har oftare denna brist än de kvinnliga, något som tyder på att testostero­n kan lindra nackdelarn­a.

 ??  ?? Det är betydligt mer sällsynt att elitsprint­löpare har ACTN3-brist.
Det är betydligt mer sällsynt att elitsprint­löpare har ACTN3-brist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden