Det senaste inom vetenskap

SKAPADE AV MUTATIONER

Vi ser ut som vi gör idag på grund av en rad mutationer.

-

Vi delar 98,8 procent av våra gener med schimpanse­rna. Även om skillnaden kan verka liten är det en sekvens på tre miljarder tecken som skapar en enorm mängd koder.

Vi har dessutom saker gemensamt med de andra stora apdjuren. För omkring 10–15 miljoner år sedan fanns det varken schimpanse­r, gorillor eller människor. Då levde vår gemensamma stamprimat, som hade en viktig gen som heter RNF213. Genens funktion är inte helt bestämd, men en mutation som hittats hos moderna människor leder till en snävare halspulsåd­er. Den stora ådran förser hjärnan med blod och förändring­ar i denna gen under vår förfäders tid antas ha bidragit till en ökad blodtillfö­rsel till de stora apornas växande hjärna. De andra aporna utvecklade dock aldrig människorn­as intelligen­s. Flera gener har bidragit till utveckling­en av våra kognitiva förmågor över tiden.

Ett område i genomet som heter Human accelerate­d region 1 (HAR) utvecklade­s kort efter att människorn­as och schimpanse­rnas förfäder hade skiljts för omkring fem till sju miljoner år sedan. Det går att se i neocortex, som är den senast utvecklade delen av hjärnan. Hos schimpanse­r har molekyler som bildats av HAR1-koden en oorganiser­ad struktur, men hos människor ser det ut som ett klöverblad. Denna mer ordnade tendens förändrar uttrycket för andra gener och ändrar sättet vår hjärna utvecklas på.

Våra förfäder slutade även med en dubblering av en gen som heter SRGAP2, som gör det möjligt för nervceller­na i neocortex att bilda starkare föreningar. Förändring­arna har sedan dess ackumulera­ts i en gen som heter FOXP2. Den bidrar till den språkliga inlärnings­förmågan, genom att hjälpa oss att konvertera vårt deklarativ­a minne (minnet om fakta och händelser) till processori­skt eller vanligt minne (det omedvetna, långsiktig­a minnet som gör att vi kan utföra uppgifter).

Alla dessa tre hjärnmutat­ioner gynnade även våra nära släktingar neandertal­arna. Allt eftersom våra förfäder skiljdes åt för omkring 500 000–600 000 år sedan har flera genetiska förändring­ar gett Homo sapiens (alltså vi människor) övertaget. En av dem var en förändring i en gen som heter AHR, som bidrar till att skydda oss från giftiga bieffekter. En annan var duplicerin­gen av en gen som heter AMY1, som kodar för amylas (ett enzym som bidrar till nedbrytnin­gen av kolhydrate­r i maten vi äter).

Med tiden har alla dessa små genetiska modifikati­oner gjort det möjligt för oss att anpassa oss till de förändrade levnadsför­hållandena och göra oss till världens dominerand­e art.

 ??  ?? Små genetiska förändring­ar skiljer oss från våra närmaste levande släktingar.
Små genetiska förändring­ar skiljer oss från våra närmaste levande släktingar.
 ??  ?? Genetiska förändring­ar gav människor och neandertal­are en stor hjärna.
Genetiska förändring­ar gav människor och neandertal­are en stor hjärna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden