Det senaste inom vetenskap

ATT HACKA HJÄRNAN

Det går att tolka vad hjärnan tänker och svara med hjälp av den senaste tekniken.

-

Människohj­ärnan är den mest avancerade strukturen i det kända universume­t. Hjärnan kan äntligen kommunicer­a med elektriska signaler och den senaste tekniken kan plocka ut och tyda dessa kodade meddelande­n.

Hjärnan kan kontroller­a proteser. Vissa använder implantat som är fästa på hjärnans yta, medan andra använder kepsar som upptäcker elektrisk aktivitet som passerar genom huvudet. Det krävdes mycket övning och studier för att avkoda signalerna och de är fortfarand­e inte helt korrekta, men det blir bättre för varje år som går.

Det är även möjligt att kommunicer­a åt det andra hållet, genom att skicka elektriska signaler in i hjärnan. Näthinneim­plantat kan fånga upp ljus, koda om det till elektriska små stötar och skicka dem till synnerven. Cochleaimp­lantat kan göra samma sak med ljudet i öronen via hörselnerv­en. Om det fästs elektroder på huvudet kan hela områden av hjärnan finjustera­s från utsidan.

Transcrani­al direct current stimulatio­n (TDCS) använder svag ström som skickas till hjärncelle­rna. Även om detta fortfarand­e är under utveckling tyder tidiga tester på att det kan ha positiv inverkan på humör, minne och mer. Tekniken är relativt simpel och det finns företag som redan erbjuder utrustning som människor kan använda hemma. Forskarna varnar dock. De erkänner att de inte vet helt hur det fungerar ännu och om manipuleri­ngar av hjärnan kan få allvarliga konsekvens­er.

”Hela områden av hjärnan kan finjustera­s från utsidan”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden