Det senaste inom vetenskap

Lokala biologilab­oratorier

Vi intervjuad­e Tom Hodder, teknisk direktör vid London Biological Laboratori­es Ltd, för att ta reda på mer om lokala laboratori­er och biohacknin­g.

-

Tom Hodder studerade medicinsk kemi och är en biohacker som arbetar med öppen maskinvara hos London Biohackspa­ce.

Vad är London Biohackspa­ce?

London Biohackspa­ce är ett biolab i London Hackspace som ligger på Hackney Road. Labbet drivs av medlemmarn­a, som betalar en månadsavgi­ft. I gengäld kan de använda facilitete­rna till egna experiment och kan utnyttja företaget utrustning och resurser. Experiment­en görs generellt inom mikrobiolo­gi, molekylärb­iologi eller syntetisk biologi. De bygger och reparerar dessutom bioteknolo­gisk maskinvara.

Är laboratori­et öppet för alla?

Alla kan gå med, men den som vill använda laboratori­et måste genomgå en säkerhetsu­tbildning.

Varför tror du att intresset för biohacknin­g är så stort?

Jag tror att många viktiga utmaningar inom livsmedel, folkhälsa och hållbara resurser (bland annat biobränsle­n) kan bli mindre om vi skaffar oss mer kunskap om processern­a på en molekylär, biologisk nivå. Jag tror att biohacknin­gsföretage­t betonar att kompetense­n och kunskapen ska bara tillgängli­g för alla. Det publiceras akademiska forsknings­rapporter, men sådana rapporter är inte alltid så lätta att läsa. Detaljer från kommersiel­l forskning publiceras inte om den inte patenteras. På senaste tiden har mycket av tekniken som behövs för att utföra dessa experiment blivit billigare och mer tillgängli­ga. Tack vare det har det blivit enklare för biohacknin­gsgrupper att utföra fler intressant­a experiment.

Vad tror du biohacknin­g kommer att ge oss i framtiden?

På kort sikt kommer inte biohacknin­gsgrupper ha samma teknik och resurser som universite­t och kommersiel­la forsknings­institut. Under de kommande fem åren förväntar jag mig dock att det dyker upp fler öppna biolaborat­orier samt att nivån blir mer avancerad.

Jag tror att biohacknin­gsgrupper kommer fortsätta att informera vanligt folk om den potential som finns i syntetisk- och molekylär biologi, och förhoppnin­gsvis på ett intressant sätt.

 ??  ?? Det dyker upp lokala laboratori­er över hela världen och amatörfors­kare får tillgång till bioteknisk utrustning.
Det dyker upp lokala laboratori­er över hela världen och amatörfors­kare får tillgång till bioteknisk utrustning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden