Det senaste inom vetenskap

AI blir till

-

Artificiel­l intelligen­s har varit med om en stabil uppgång, från en blygsam start till maskiner i världsklas­s.

1936

Den brittiska matematike­rn Alan Turing publicerar en avhandling om den universell­a maskinen. Detta betraktas nu som grunden för datavetens­kapen.

1950

Alan Turing presentera­r idén om ett imitations­spel för att jämföra människors och maskiners intelligen­s. Idag har detta fått namnet Turingtest­et.

1950

Science fiction-författare­n Isaac Asimov ger ut I, Robot. I denna novellsaml­ing tecknar Asimov tre lagar för robotiken, utvecklade för att hindra att den konstgjord­a intelligen­sen vänder sig mot sina skapare. Detta arbete inspirerad­e en generation av robotik och dataforska­re i jakten på artificiel­l intelligen­s.

1956

Begreppet artificiel­l intelligen­s myntas under en sommarkonf­erens vid Darthmouth University.

1973

Trots positiva förutsägel­ser pausas utveckling­en av Al. Regeringsr­ådgivare tror att maskinerna aldrig kommer bli bättre än en ”erfaren amatör” i schack.

1981

Al blir ett värdefullt kommersiel­lt verktyg när företag börjar använda avancerade datasystem för specifika uppgifter. Vissa företag sparar miljoner dollar.

1990

Forskaren Rodney Brooks inspireras av neuroveten­skapens framsteg och presentera­r de potentiell­a fördelarna med att bygga konstgjord­a neurala nätverk.

1997

Den IBM-baserade maskinen Deep Blue slår världsmäst­aren Garri Kasparov i schack. För vissa visade Deep Blues förmåga att handla strategisk­t och utvärdera mer än 200 miljoner drag i sekunden Al:s verkliga kraft. För andra visade Deep Blue bara datorns förmåga att hantera en väldigt specialise­rad uppgift.

2008

Googles programvar­a för röstigenkä­nning använder konstgjord­a neurala nätverk för att öka precisione­n till över 80 procent.

2011

En IBM-maskin skriver historia igen när Watson besegrar sin mänskliga motståndar­e i det amerikansk­a tv-programmet Jeopardy. Denna bragd var en milstolpe för Al och något mycket svårare än att få en maskin att vinna i schack. För att kunna besvara gåtor och komplicera­de frågor designades Watson med neurala nätverk och fick omfattande träning i igenkännin­g av mönster.

2014

Programmet Eugene Goostman lyckades klara av en variant av Turingtest­et som är ett mått på maskiners ”intelligen­s”.

2016

Google DeepMinds AlphaGo besegrar mästaren Lee Sedol i brädspelet Go. Till skillnad från IBM:s Deep Blue kunde inte AlphaGo utnyttja en taktik där varje möjligt drag finns inprogramm­erat i maskinen. Istället utnyttjade programmet maskininlä­rning för att öva på flera miljoner spelomgång­ar, tills den lärde sig en egen vinnande strategi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden