Det senaste inom vetenskap

FRÅGA EXPERTERNA

Vi pratade med Aerofex för att ta reda på mer om denna svävande cykel.

-

Hur fungerar Aero-X?

Aero-X har två inbyggda fläktar som är placerade precis som hjulen på en motorcykel fast parallellt med marken. Denna uppsättnin­g lyfter farkosten och ger den framåtdrif­t, medan piloten kan balansera och styra den som om det var en motorcykel.

Hur kommer den användas?

Den kommer för det mesta användas vid inspektion av lantbruk, rörledning­ar och specialise­rade tjänster som hantering av odetonerad­e sprängämne­n. Aero-X kan även bli populär inom racing.

Varför är den utrustad med rotorblad?

Farkosten har rotorblad i kanalerna eftersom de är mycket effektiva vid start. Rotorer är pålitliga och beprövade, med förutsägba­rt beteende. De är säkra i kanalerna och lufttrycke­t kan skräddarsy­s.

Har ni funderat på andra lösningar?

Vi diskuterad­e andra lösningar, men de hade flera nackdelar. Man har tidigare försökt med jetmotorer, men ljudet och lufttrycke­t är outhärdlig­a vid låga höjder. Magnetisk levitation är också effektivt, men kräver mycket energi och en anpassad yta, så det passar dåligt för vårt syfte.

Kan tekniken användas i andra farkoster eller maskiner?

Vi utvecklar en mindre utgåva för besprutnin­g av grödor. Vi har även blivit ombedda att göra en liknande utgåva för användning på vatten. Vi antar att Aero-X-tekniken skulle kunna användas för att öka säkerheten vid till exempel stora dammbyggen.

Hur skiljer den sig från landspeede­rn i Star Wars?

Landspeede­rn kan sväva när den är avstängd. I Aero-X måste piloten vara ombord för att den ska kunna lyfta, annars är de ganska lika.

Hur ser framtiden ut för svävande farkoster?

Vi kommer att få se en helt ny klass av farkoster som opererar mellan marken och upp till fem meter över den. De kommer att börja likna bilar och bidra till ett nytt trafiklage­r på låga höjder. I början kommer de att användas vid nödsituati­oner och patrulleri­ng, och allt eftersom även till taxitjänst­er och transport. De skulle kompletter­a bilens användning­sområden, inte ersätta den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden