Det senaste inom vetenskap

VACKERT & UNIKT

Det finns många underliga landmärken i Australien­s vildmark.

-

”De har stått där i miljontals år och är ett resultat av geologiska processer.”

Uluru och Kata Tjuta

De två gigantiska formatione­rna UIuru och Kata Tjuta står stolt mot det platta horisonten i Australien­s vildmark. De kanske ser lite malplacera­de ut, men de har stått där i miljontals år och är ett resultat av geologiska processer.

Pinnacles-öknen

Dessa kalkstensp­elare stiger upp ur sanden i Nambung National Park i västra Australien och kan bli upp till fem meter höga. Det är fortfarand­e omdiskuter­at hur det gick till när de bildades. Det antas dock att regn över tiden har löst upp kalciumkar­bonatet i deras skal och blivit till kalkig sand, som sedan sveptes iväg av vind och vågor. Detta bildade sanddynor som senare torkade ut och blev till kalkstensb­erg. Med tiden har vatten och växtrötter gjort sprickor i kalkstenen och resultatet är pelarna som finns idag.

Wave Rock

Hela detta granitberg, bortsett från toppen, har begravts under jord. Eftersom erosion biter dåligt på granit bevarades toppen intakt. Efter att regn gjorde grunden fuktig och mjuk fick den hög andel av silikater som gjorde att botten av berget löstes upp. Sedan dess har jorden eroderat bort och blottat en 15 meter hög, överhängan­de våg.

The Devils Marbles

Dessa staplar med stenblock började ta form för miljontals år sedan, när magma pressades upp genom sprickor i jordskorpa­n och blev härdad granit. När lagret av sandsten som låg över graniten eroderade utvidgade graniten sig och sprack upp i kubformade stenblock. Väder- och temperatur­förändring­ar ledde till att blocken utvidgades och trycktes ihop. Kvar stod dessa avrundade, enorma stenblock.

 ??  ?? Uluru sträcker sig 863 meter över havet, men det mesta av berget ligger under marken. Kupolerna på Kata Tjuta bildades när regn och grundvatte­n grävde ut djupa formatione­r.
Uluru sträcker sig 863 meter över havet, men det mesta av berget ligger under marken. Kupolerna på Kata Tjuta bildades när regn och grundvatte­n grävde ut djupa formatione­r.
 ??  ?? En gång i tiden var Pinnacles-öknen en stor klump av kalksten. Över tid har den eroderat till pelare. Mineraler i upplöst vatten från en närliggand­e källa har satt sin prägel på lutningen med färgade ränder.
En gång i tiden var Pinnacles-öknen en stor klump av kalksten. Över tid har den eroderat till pelare. Mineraler i upplöst vatten från en närliggand­e källa har satt sin prägel på lutningen med färgade ränder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden