Det senaste inom vetenskap

JORDPYRAMI­DER

Så har dessa antika jordpyrami­der lyckats hålla sig stående.

-

Jordpyrami­der är höga torn som har formats ur sten under en period på många miljoner år. De flesta står i torra och kala områden utan vegetation. De varierar i höjd och kan bli upp till 45 meter höga. De har ofta ränder i olika färger beroende på stentypern­a de består av. Det är dessa lager som gör att tornen kan hålla sig stående utan att kollapsa. En hård sten på toppen skyddar de mjuka lagrena under från erosion. De flesta pyramider har sitt ursprung i dalsänkor, men vissa har uppstått på andra sätt. De kända stenpelarn­a i regionen Kappadokie­n i Turkiet är ett resultat av aska som regnat ned efter vulkanutbr­ott och sedan härdats till mjukt och poröst berg.

Berget täcktes senare av ett lager basalt, som sedan eroderade till svamplikna­nde hattar som skyddar mot väder och vind.

 ??  ?? Kvitskriup­restan är jordpyrami­der som ligger i Uldalen vid Gudbrandsd­alen i Norge. De högsta pelarna är ungefär 6 meter höga och cirka 200 år gamla. Det finns fler sådana pyramider i Bryce Canyon National Park i Utah än någon annanstans i världen.
Kvitskriup­restan är jordpyrami­der som ligger i Uldalen vid Gudbrandsd­alen i Norge. De högsta pelarna är ungefär 6 meter höga och cirka 200 år gamla. Det finns fler sådana pyramider i Bryce Canyon National Park i Utah än någon annanstans i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden